Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποσχέσεις περί ... «ποιότητας»

Την ικανοποίησή της(!) εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τη μέρα αυτή που ξεκινάει νέος Γολγοθάς για τους νέους και τις οικογένειές τους, τόσο γι' αυτούς που «πέρασαν» σε ένα ανώτατο ίδρυμα όσο και για αυτούς που έμειναν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Μ. Γιαννάκου, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει ώστε να μην μπαίνουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι υποψήφιοι που δε συγκεντρώνουν το μισό του άριστα (π.χ. το 10 στα 20) και προσπάθησε να συνδέσει τόσο αυτό το μέτρο όσο και γενικότερα τις βαθμολογίες των πανελληνίων και τις βάσεις με την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, περίσσεψε στο σύνολο σχεδόν του χτεσινού Τύπου η καταστροφολογία σχετικά με τους χαμηλούς βαθμούς (έως και 1,53 στα 20) με τους οποίους πέρασαν σε κάποια Τμήματα οι υποψήφιοι. Κανένας όμως δεν εξηγεί στον κόσμο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν εξετάζουν τις γνώσεις ή το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών, αλλά είναι εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα, με συγκεκριμένη ύλη και με σκοπό να επιλέξουν αυτούς που θα μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση (είτε με υψηλές είτε με χαμηλές βαθμολογίες) και αυτούς που τελικά θα κοπούν. Η πολιτική του «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ» (τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης) οδήγησε στη μαζικοποίηση των εισακτέων και ταυτόχρονα δημιούργησε σχολές χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα, σχολές που δεν «επιλέγονται» εύκολα από τους υποψηφίους και η βάση τους, σε μια εξεταστική με δύσκολα θέματα πέφτει πολύ χαμηλά.

«Αγώνα δρόμου» ισχυρίστηκε ότι κάνει η υπουργός Παιδείας για να ανεβάσει το επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που με τέσσερις φετινούς νόμους την έδεσε ακόμα περισσότερο στο άρμα της διαδικασίας της Μπολόνια, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης, της παραγωγής μισοειδικευμένων αποφοίτων κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ