Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με συνοπτικές διαδικασίες...

Η ιταλική κυβέρνηση δεν κουράστηκε πολύ για να βρει το «σχήμα» του ξεπουλήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο «πνεύμα» της «δικής μας» «Τουριστικά Ακίνητα», δημιουργεί μια νέα επιχείρηση υπό τον τίτλο «Patrimonio SpA», που το ιταλικό ICOMOS σαρκαστικά «μεταφράζει» ως «Κληρονομιά Inc». Σε αυτήν την εταιρία «μεταφέρονται» - μέσω διατάγματος που υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών και επικυρώθηκε από τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος - οι κρατικές ιδιότητες πάνω σε μια περιοχή ή μνημείο αναγνωρισμένης πολιτιστικής αξίας. «Οι ιδιοκτησίες σε αυτόν τον κατάλογο θα μπορούσαν να πωληθούν ή να δοθούν με παραχώρηση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με μια απλή υπογραφή, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει οποιεσδήποτε από αυτές τις ιδιότητες σε μια άλλη επιχείρηση».

Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι ιδιωτικοποιημένες «ιδιότητες» του μνημείου να αποκτήσουν αγοραστική αξία και να μπορεί η επιχείρηση να πάρει τραπεζικά δάνεια. Ετσι, «η τράπεζα θα γινόταν ο νέος ιδιοκτήτης της ιδιοκτησίας, μέχρι την επιστροφή του δανείου». Το ιταλικό ICOMOS σημειώνει πως «πολλά και σημαντικά πολιτιστικά κτίρια περιλήφθηκαν στον "κατάλογο αγορών"», μαζί με κρατικά κτίρια και γη «καμιάς πολιτιστικής ή περιβαλλοντικής αξίας». «Αυτό απεικονίζει μια ανικανότητα διάκρισης μεταξύ των πολιτιστικών και μη πολιτιστικών ιδιοτήτων, καθώς επίσης και μια έλλειψη κατανόησης άλλων αξιών εκτός από καθαρώς οικονομικές. Επιπλέον, οι νόμοι που συνοδεύουν τη δημιουργία αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εκείνοι που εγκρίνουν την άμεση πώληση των κρατικών ιδιοτήτων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αρνούνται ρητά στο υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το δικαίωμα της πρώτης άρνησης. Αυτό το υπουργείο είναι εντούτοις αρμόδιο για την επιβεβαίωση της πολιτιστικής σημασίας της κληρονομιάς. Στην πραγματικότητα, η παρούσα αξιολόγηση της αγοραστικής αξίας των κρατικών ιδιοκτησιών που γίνονται από το Demanio dello Stato (η αρχή που διαχειρίζεται τα κρατικά κτίρια και τη γη) συνοδεύεται από μια προθεσμία μέχρι 120 μέρες για να δηλώσει εάν μια περιοχή αξίζει την κρατική προστασία ή μπορεί να πωληθεί και εάν δεν υπάρχει καμία απάντηση εντός εκείνης της περιόδου, η υπόθεση είναι ότι η περιοχή μπορεί να πωληθεί. Μόνο 120 ημέρες για να αξιολογήσει ό,τι χρειάστηκε αιώνες για να δημιουργηθεί!».

Σημειώνεται μάλιστα ότι είναι και πρακτικά αδύνατον να γίνει τέτοιος έλεγχος και λόγω της έλλειψης προσωπικού των αρμόδιων αρχών. Στη Λομβαρδία, π.χ. κάθε ένας από τους 12 αρχιτέκτονες της κρατικής υπηρεσίας έχει εκκρεμείς αξιολογήσεις από το 1946! Επιπλέον, «οι πρόσφατες πωλήσεις των κτιρίων μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων ή των ανταγωνιστικών προσφορών έχουν περιλάβει τις ιδιότητες που προστατεύονται για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους (...)». Αρα τελικά ξέρουν εκ των προτέρων τι ξεπουλάνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ