Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απαγορεύεται η διαφορετική γνώμη;

Οσο κι αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω την οξεία αντίδραση του Βασίλη Αγγελικόπουλου, στην «Καθημερινή» της 26/8/05, για το σημείωμά μου σχετικά με τη συμμετοχή ξένων στο ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πέρα από την έκπληξή μου, που μου απαγορεύεται να έχω διαφορετική γνώμη και ότι οφείλω να ασπάζομαι τις γνώμες των άλλων, απορώ πρώτα επειδή πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, με τον οποίο συχνά μιλάμε στο τηλέφωνο για θεατρικά ζητήματα και μάλιστα με περισσή ευγένεια και αλληλοεκτίμηση, θέλω να πιστεύω, και δεύτερο γιατί η πείρα του δεν του επιτρέπει να παρερμηνεύει τόσο πολύ ένα κείμενο και να ενοχλείται.

Εγώ αντιδρώ στη συμμετοχή ξένων στο ΔΣ - του, υπό τον Λούκο, Ε. Φ. (κι όχι για την επιλογή του Λούκου) - κι εκείνος μου επιτίθεται γιατί, ενώ οι Ελληνες καταλαμβάνουν παρόμοιες θέσεις σε ξένους οργανισμούς - Λούκος, Μητρόπουλος - εγώ θεωρώ τους δικούς μας οργανισμούς εθνικά άβατα και δε δέχομαι τη διεύθυνσή τους από μη αυτόχθονες. Παρά την εκτροπή του θέματος, θα πρέπει εντούτοις να επισημανθεί ότι τόσο ο Μητρόπουλος όσο και ο Λούκος ανέλαβαν θέσεις σε οργανισμούς χωρών στις οποίες ήταν προ ετών μόνιμα εγκαταστημένοι. Ο μεν Μητρόπουλος πριν γίνει συνδιευθυντής (με τον Λ. Στοκόφσκι) της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, ζούσε μόνιμα στην Αμερική επί δεκατρία χρόνια, ο δε Λούκος, απ' ό,τι διαβάζω, ζει στη Γαλλία, όπου και σπούδασε, από πολύ νέος. Κι εδώ που τα λέμε δεν ξέρω ποιοι Γάλλοι και ποιοι Αμερικάνοι θα τους τοποθετούσαν σ' αυτές τις θέσεις αν ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, αλλά, τέλος πάντων, αυτό είναι άλλο θέμα κι εγώ για άλλους μίλησα.

Χάνω, λοιπόν, την πνευματικότητά μου, κατά τον Β. Α., επειδή αισθάνομαι ντροπή που το ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν απαρτίζεται μόνο από Ελληνες και του είναι απίστευτο που είμαι εκφραστής τέτοιων απόψεων. Ας είναι. Ας ευχηθώ όλοι οι οργανισμοί μας, που είναι γνωστό ότι πάσχουν, να στελεχωθούν από ξένες επιφανείς προσωπικότητες για να σωθούν. Ας ευχηθώ να βρεθεί κάποιος να φέρει Γάλλους, Αγγλους και Γερμανούς για το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τη Λυρική, το Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για να γίνω εκφραστής σωστότερων απόψεων. Και ας ισχυριστώ ότι οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών ήταν κακές επειδή τις έκαναν Ελληνες.

Μου δημιουργείται, όμως, μια απορία. Γιατί τόσο μένος εναντίον όσων έχουν αντίρρηση, και από πού πηγάζει αυτή η προεξόφληση της σωτηρίας του Ελληνικού Φεστιβάλ με την αναγγελθείσα επιτροπή; Ο ίδιος ο κατήγορός μου ασπάζεται κάποιες επιφυλάξεις που διετυπώθησαν. Πολλοί έχουν εκφράσει μεγαλύτερες. Γιατί αυτή η επίθεση σ' όποιον δε συμφωνεί;

Και για να τελειώσω, γι' αυτό το σύστημα της απομόνωσης κάποιων φράσεων από ένα γραπτό, για να ενισχυθεί η αντίρρηση και να δικαιωθεί ο λόγος για τον οποίο μένει εμβρόντητος ο Β. Α., αφήνω σ' εκείνον να χαρακτηρίσει τη σκοπιμότητά του, γιατί εγώ θέλω να σεβαστώ τη φιλική συνεργασία που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Κρίμα.


Του
Θανάση ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/12 (2016-11-27 00:00:00.0)
ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10 (2016-10-09 00:00:00.0)
Τιμούν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη (2015-07-10 00:00:00.0)
Αίτημα η πολιτιστική ανάπτυξη σε όφελος της κοινωνίας (2007-04-01 00:00:00.0)
Οι νέοι της ΚΝΕ συνεχίζουν τον αγώνα μας (2000-10-08 00:00:00.0)
Χορωδίες στην Καρδίτσα (1996-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ