Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ελλείψεις με το ... καλημέρα

Δώδεκα μόλις μέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους πολλά διδακτικά βιβλία δεν έχουν αποσταλεί σε όλα τα σχολεία. Ταυτόχρονα, παρόλο που σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους, δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε οι αποσπάσεις από νομό σε νομό, ούτε οι μόνιμοι διορισμοί, ούτε οι διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων. Περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε γνωρίζουν ακόμη σε ποιο σχολείο θα πρέπει να παρουσιαστούν.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν περίτρανα τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη του σχολικού έτους. Αντιθέτως είναι φανερά τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης του σχολείου και του δημόσιου χαρακτήρα του, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Επιμένει να «μπαλώνει» τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό με το διορισμό χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών, διαιωνίζοντας το «χάος» που ακολουθεί την έναρξη του σχολικού έτους και «επικυρώνοντας» την απώλεια διδακτικών ωρών, ενώ η κάλυψη των πάγιων εκπαιδευτικών αναγκών απαιτεί την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών. Και το πόσες είναι οι ανάγκες είναι ξεκάθαρο και μόνο από την προκήρυξη 9.500 θέσεων αναπληρωτών πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Την καθυστέρηση στους διορισμούς εκπαιδευτικών και την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η μείωση των δαπανών για την Παιδεία και ο περιορισμός των διορισμών, που φτάνει μέχρι και το 50% στους δασκάλους, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αποτυπώνεται και στις συγχωνεύσεις σχολείων, που η υπουργός πρόσφατα ανακοίνωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ