Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Απόφαση - πλατφόρμα συναίνεσης

Μετά τη συναινετική συμμετοχή τους στις κοινές αποφάσεις της εκπαιδευτικής «κεντροαριστεράς» (ΠΑΣΚ - ΣΥΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) έβαλαν σε εφαρμογή το κόλπο «εκλογή προέδρου της ΟΛΜΕ», όπου η χαμένη επαναστατικότητα επανήλθε, με συνέπεια την αδυναμία συνεννόησης της εν λόγω «κεντροαριστεράς» και την εκλογή προέδρου από τη ΔΑΚΕ. Οχι ότι αν εκλεγόταν «κεντροαριστερός» πρόεδρος θα άλλαζε και τίποτα. Εχουμε την πείρα της 7ετούς πλειοψηφίας (1997 - 2003) ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με πρόεδρο ΠΑΣΚ, όπως και αυτή του μοιράσματος της προεδρικής θητείας ανάμεσα σε ΔΑΚΕ - ΣΥΝ τη διετία 2003 - 2005.

Για να συγκαλύψουν την καιροσκοπική - συμβιβαστική τακτική τους, ΣΥΝ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ άρχισαν να λασπολογούν ενάντια στην ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, φωνασκώντας για δήθεν ταύτιση ΕΣΑΚ-ΔΕΕ - ΔΑΚΕ στις ψηφοφορίες του 12ου Συνεδρίου.

Ας ξανακοιτάξουμε λοιπόν ορισμένα σημεία του πρόσφατου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ:

  • ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, με διάφορες προφάσεις, όταν συζητιόταν το θέμα της αύξησης της συνδρομής, τάχθηκαν ανοιχτά και καθαρά κατά των ονομαστικών ψηφοφοριών και τη θέση τους αυτή την επέβαλαν πραξικοπηματικά και στο Συνέδριο, καταστρατηγώντας το καταστατικό και την πρακτική όλων των προηγούμενων Συνεδρίων της ΟΛΜΕ. Η δε αντίδραση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο πραξικόπημα ήταν από υποτονική έως ανεχτική. Αυτό λοιπόν που έως τώρα ήταν κατοχυρωμένη κατάκτηση του κλάδου στα Συνέδρια, το έσβησαν με μια μονοκοντυλιά, γιατί έπρεπε γρήγορα να ψηφίσουν την «κεντροαριστερή» πλατφόρμα του συμβιβασμού, την οποία είχαν συμφωνήσει εκτός των διαδικασιών του Συνεδρίου, στους διαδρόμους της συναλλαγής. Την πλατφόρμα αυτή χειροκρότησε και ψήφισε και η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, θεωρώντας πως «έχει διατυπώσεις που την καλύπτουν» και έτσι «έδεσε» η νέα πλειοψηφία της ΟΛΜΕ και εξασφαλίστηκε και η εκπροσώπηση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Καλό θα ήταν λοιπόν οι του ΣΥΝ και της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, που κόπτονται τόσο πολύ να δικαιολογήσουν την υπερψήφιση του κειμένου - απόφαση του Συνεδρίου, στις ανακοινώσεις τους και στις εφημερίδες τους (ΑΥΓΗ, ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΠΡΙΝ) να δημοσιεύσουν και τα αποτελέσματα των εκλογών για ΔΣ της ΟΛΜΕ και αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ δίπλα δίπλα. Ετσι θα έχει τη δυνατότητα ο καθένας να καταλάβει πώς βγαίνουν οι αποφάσεις της συναίνεσης στους διαδρόμους, ποια είναι η πραγματική δύναμη κάθε παράταξης, πώς «κερδίζονται» οι έδρες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και πώς λειτουργούν τα πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά παραταξιακά «συγκοινωνούντα δοχεία».
  • Η ΔΑΚΕ θα μπορούσε κι αυτή να ψηφίσει το «επαναστατικό» ντοκουμέντο των ΠΑΣΚ - ΣΥΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, αλλά (αφού το παραπάνω κείμενο δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που με συνέπεια προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους) αποφάσισε να βάλει σε ψηφοφορία κάποιες προτάσεις στα πλαίσια του προγράμματος της ΝΔ. Δεν το κρύβει άλλωστε και με δηλώσεις του νέου προέδρου της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) το τονίζει ευθαρσώς, πως ο ρόλος της ΟΛΜΕ είναι να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση. Κάτι βέβαια που η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ξέρει καλά να κάνει και το έχει αποδείξει όλα τα τελευταία χρόνια.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έδωσαν μάχη στο Συνέδριο ενάντια στην εισήγηση της ΟΛΜΕ και στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, για τους παρακάτω κυρίως λόγους:

  • Κινείται στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας, που θέλει έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Ολο το κείμενο είναι του στιλ «να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές της αγοράς», «να μην εφαρμοστεί η νεοφιλελεύθερη στρατηγική στο χώρο της Παιδείας», και άλλα παρόμοια. Τη στιγμή δηλαδή που η ΝΔ συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς την ίδια με το ΠΑΣΟΚ πολιτική των αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων, αυτό που διαπερνά το κείμενο είναι η κλασική αντίληψη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ότι δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια άλλη φιλολαϊκή πολιτική για την Παιδεία, στα πλαίσια φυσικά της ΕΕ και της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Δημιουργεί αυταπάτες και για τη φύση και για το χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ειδικότερα στο χώρο της Παιδείας. Ισχυρίζεται δηλαδή πως δεν πρόκειται για μια πολιτική αναγκαία για τον καπιταλισμό σήμερα, αλλά για πρόβλημα διαχείρισης από νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις, όπως, π.χ., της ΝΔ
  • Στην απόφαση υπάρχει επίσης το αίτημα για τη μορφή και δομή του σχολείου, με το οποίο διαφωνούμε ριζικά, επειδή αποδέχεται και νομιμοποιεί το πολλαπλό και ανισότιμο σχολικό δίκτυο, τους ταξικούς φραγμούς και τη βασική φιλοσοφία του κεφαλαίου, όπως αποτυπώνεται στα κείμενα και στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η εκπαιδευτική «κεντροαριστερά» ψήφισε την άμεση καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, άμεση και ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΕΕ, με στόχο και προοπτική την ένταξη στη Λυκειακή βαθμίδα. Και 12χρονη και λυκειακή βαθμίδα και αναβάθμιση της ΤΕΕ (ακόμη και 12χρονο σχολείο έβαλαν κάπου), όλα τα έχει η συγκεκριμένη απόφαση, τα περισσότερα όμως τα έχει και το πρόγραμμα της ΝΔ, η οποία θέλει να τα εφαρμόσει με κάποια «ήπια» και «σεμνά» μέτρα όμως
  • Ενώ οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προχωρούν ακάθεκτες και η λιτότητα καλπάζει, αυτοί θέτουν αίτημα για 176 ευρώ! Αν αυτό δεν είναι πρόταση εξαγοράς προς την κυβέρνηση της ΝΔ, τότε ας μας εξηγήσουν τι άλλο θα μπορούσε να είναι
  • Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ασφαλιστικά, διορισμούς, κλπ., πουθενά σε όλο το κείμενο της απόφασης δε φαίνονται τα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ λάδι βγαίνουν και οι ΕΕ, ΣΕΒ, ΔΝΤ, οι οποίοι απλώς «πιέζουν για παρεμβάσεις».

Μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος με ανακοινώσεις είτε επώνυμες στην «ΑΥΓΗ», είτε ανώνυμες συκοφαντικές στο «ΛΑΪΚΟ ΔΡΟΜΟ», να μιλούν για σύμπλευση ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αντιταχθήκαμε στην πλατφόρμα του συμβιβασμού, καταθέτοντας συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Με αυτό το πλαίσιο, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα δώσουμε τη μάχη στη βάση των καθηγητών, στην κοινωνία συνολικότερα.


Κώστας ΣΜΠΟΝΙΑΣ,
Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΔΟΕ(2003-06-28 00:00:00.0)
Η ουσία της αντιπαράθεσης(2003-05-14 00:00:00.0)
Απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά ζητά ...αξιολόγηση(2001-12-06 00:00:00.0)
Πρόταση για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική(2000-09-21 00:00:00.0)
Υπονομεύει τον αγώνα η πλειοψηφία(2000-09-01 00:00:00.0)
Οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν τα σενάρια εκτόνωσης των αγώνων(1998-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ