Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αντιδράσεις στη νέα υποβάθμιση των Ιδρυμάτων

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση (7/6/05), με στόχο το μπλόκο στην πολιτική της υποβάθμισης και τα νομοσχέδια της Μπολόνια
Από παλιότερη κινητοποίηση (7/6/05), με στόχο το μπλόκο στην πολιτική της υποβάθμισης και τα νομοσχέδια της Μπολόνια
Με αντιδράσεις υποδέχονται φορείς της κοινότητας των ΤΕΙ το νομοσχέδιο, που παρουσίασε προχτές το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην αντιεκπαιδευτική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Μπολόνια για υποβάθμιση των σπουδών και των Ιδρυμάτων.

Με ανακοίνωσή της, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) καταγγέλλει ότι «με το νέο σχέδιο νόμου αποδεικνύεται πιο καθαρά από ποτέ η ψευτιά της "ανωτατοποίησης", η απάτη που έστησαν στις πλάτες των σπουδαστών και των οικογενειών τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το 2001 και στήριξαν με κάθε τρόπο τα βαποράκια τους στις σχολές, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ».

«Γίνεται πιο σαφής - τονίζει - η πρόθεση κυβέρνησης και ΕΕ να διατηρηθεί και να διευρυνθεί ο χαρακτήρας των ΤΕΙ ως Ιδρυμάτων που παρέχουν χαμηλού επιπέδου μόρφωση, ως σχολών "δεύτερης μοίρας" που να διαμορφώνουν ένα χαμηλού κόστους και προσαρμοστικό στις απαιτήσεις των μεγαλοβιομήχανων εργατικό δυναμικό».

Φωτίζοντας πλευρές του νομοσχεδίου και αποκαλύπτοντας τον αντιεκπαιδευτικό του χαρακτήρα, σημειώνει ότι υπεραμύνεται του αναχρονιστικού και αντιεπιστημονικού διαχωρισμού πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, προωθεί την ευελιξία και την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις «ανάγκες της αγοράς» και εναρμονίζει τη βαθμολογία των πτυχίων με τις διδακτικές - πιστωτικές μονάδες, δημιουργώντας ένα μηχανισμό συσσώρευσης σκόρπιων γνώσεων.

Υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται η κοροϊδία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, με τη διαιώνιση του καθεστώτος των έκτακτων και ωρομίσθιων καθηγητών, που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών αναγκών. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η προκήρυξη μόλις 600 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η κάλυψη των αναγκών απαιτεί, κατά προσέγγιση, την πρόσληψη 5.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Στο σημείο αυτό, η ΠΚΣ επισημαίνει ότι «οι τραγικές ελλείψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, εργαστηριακά μαθήματα, ακόμη και ολόκληρα εξάμηνα».

«Είναι ξεκάθαρο - συνεχίζει - ότι κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και βιομήχανοι θέλουν να "κόψουν και να ράψουν" στα ΤΕΙ έναν απόφοιτο - αυριανό εργαζόμενο στα μέτρα τους: Με μισή μόρφωση σήμερα, μισή δουλιά αύριο, μισή ζωή. Ενα εργατικό δυναμικό μισομορφωμένο, διαρκώς περιπλανώμενο από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και στη δουλιά χωρίς δικαιώματα».

Η ΠΚΣ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, που με προϋπολογισμούς πείνας οδηγεί στην οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων, αφήνοντας το κόστος σπουδών, για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υλικά, να πέφτει βαρύ στις πλάτες των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Και συμπληρώνει ότι «με μοχλό την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολών εκβιάζουν τα ΤΕΙ, είτε να οδηγηθούν στην αγκαλιά του κεφαλαίου και να ιδιωτικοποιηθούν, είτε να κλείσουν, υποβαθμίζοντας παράλληλα το περιεχόμενο των σπουδών και απομακρύνοντας τα ΤΕΙ από την επιστημονική γνώση».

Καλεί, τέλος, τους σπουδαστές να βάλουν «μπλόκο στην πολιτική της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης, της ανεργίας! Μπλόκο στα νομοσχέδια της Μπολόνια». Τονίζει πως «μόνη λύση είναι ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, με όλη τη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων». Ενας αγώνας, που θα απαιτεί «δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υλικά για όλους, γενναία χρηματοδότηση των ΤΕΙ στο ύψος των αναγκών, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Ενας αγώνας συντονισμένος «με την εργατική τάξη και όλο το λαό για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

  • Στο νομοσχέδιο αντιδρά και η Ομοσπονδία των Εκτακτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ, θεωρώντας ότι δεν αναγνωρίζει το έργο που έχουν προσφέρει στα Ιδρύματα και δεν αποκαθιστά τη σχέση και τις συνθήκες εργασίας τους, που παραμένουν άθλιες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ