Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μία η απάντηση: Μέτωπο λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό!

Στο «Γεντί Κουλέ» η προφεστιβαλική των Οργανώσεων της πόλης

Motion Team

Στον ιστορικό, μαρτυρικό τόπο του «Γεντί Κουλέ», όπου χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των κατοπινών χρόνων φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα μπουντρούμια αυτού του κάτεργου, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποίησαν χτες την κεντρική προφεστιβαλική τους εκδήλωση αφιερωμένη στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η μαζικότατη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Οργάνωσης ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε το μελοποιημένο μέρος της «Ρωμιοσύνης» του Γιάννη Ρίτσου από τους φίλους της ΚΝΕ, το συγκρότημα «Ι5» και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θύμισε πως τούτος ο «καθαγιασμένος από το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ χώρος, λίγο έλειψε να γκρεμιστεί την περασμένη δεκαετία». Και επανέλαβε πως επίκαιρα παραμένουν τα αιτήματα που από τότε διατύπωσε το ΚΚΕ για την αξιοποίηση του «Γεντί Κουλέ» ως χώρου πολιτισμού και διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, ως χώρου ιστορικής μόρφωσης, των μικρών κυρίως ηλικιών, αλλά και ανοιχτού σε όλο το λαό της πόλης.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να ξαναγραφτεί η Ιστορία με την πένα των ιμπεριαλιστών. «Τα κέντρα αναθεώρησης της Ιστορίας συγκαλύπτουν συνειδητά ότι οι άδικοι πόλεμοι ξεπηδούν από τη φλέβα του καπιταλιστικού συστήματος. Οτι δεν οφείλονται σε κάποιους μανιακούς, όπως διάφοροι παρουσιάζουν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι», είπε. Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας όχι απλώς δε διδάσκεται η ιστορική αλήθεια στα σχολικά βιβλία και σε πολλά πανεπιστημιακά συγγράμματα, αλλά ξαναγράφεται από την αρχή, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την απόπειρα για εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό! Χώροι σαν αυτό το μαρτυρικό μέρος που βρισκόμαστε σήμερα μετατρέπονται σε "κέντρα πολλαπλών χρήσεων", όταν δεν καταστρέφονται, αντί να αποτελέσουν μουσεία της Εθνικής Αντίστασης. Σ' αυτούς τους χώρους πρέπει να διδάσκεται από πρώτο χέρι στις νέες γενιές η ιστορική αλήθεια.

Στόχος των παραχαρακτών της Ιστορίας είναι να δηλητηριάσουν τη συνείδηση των νεότερων γενιών, να τις κάνουν ευάλωτες, να χειραγωγήσουν μαζικά τη νεολαία για να μην αντιδρά στα σημερινά εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής τάξης».

Κλείνοντας ο Θ. Κωνσταντινίδης τόνισε: «Η γνώση της Ιστορίας διδάσκει και φωτίζει το παρόν και το μέλλον. Το χτες συνδέεται αναπόσπαστα με το σήμερα. Συνδέεται και με το αύριο. Στο βαθμό που αυτή η γνώση θα συνοδεύεται από τη συνειδητή συλλογική δράση, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες. Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, ιδιαίτερα οι επιστήμονες, έχουμε χρέος να αποκαλύπτουμε την αλήθεια. Να αποκρούσουμε αποφασιστικά την παραχάραξη της Ιστορίας».

Και τόνισε πως 60 χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποδεικνύεται περίτρανα πως ο ιμπεριαλισμός είναι βαθύτατα εχθρικός και αντιλαϊκός και η απάντηση της εργατικής τάξης, των μεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Μέτωπο λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ