Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά ζητά ... αξιολόγηση

«Μνημείο αντιφατικότητας και αποπροσανατολισμού», χαρακτηρίζει την απόφαση του ΔΣ η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και καλεί σε σύγκρουση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα των ΕΛΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα των ΕΛΜΕ
Απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά όχι την αξιολόγηση η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενόψει της κατάθεσης του περίφημου τριπλού νομοσχεδίου, για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ζητά διάλογο με το υπουργείο Παιδείας.

«Σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, με το οποίο επιδιώκεται η ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, η παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και η καθιέρωση του σχολείου των δεικτών της αγοράς, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέληξε σε απόφαση που συσκοτίζει το όλο θέμα και παγιδεύει τον κλάδο», τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σχολιάζοντας την απόφαση. «Πρόκειται, συνεχίζει, για απόφαση στα μέτρα του δικομματισμού, γι' αυτό τονίζεται επανειλημμένως η κομματική χειραγώγηση (δηλαδή, το ζήτημα είναι αν θα είναι πράσινη ή γαλάζια η χειραγώγηση), αντί της ιδεολογικής. Η απόφαση αποτελεί μνημείο αντιφατικότητας και αποπροσανατολισμού.

Απορρίπτει μεν το νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για να γίνει αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς η προπαγάνδα περί αναγκαιότητας της αξιολόγησης. Ετσι, το νομοσχέδιο απορρίπτεται, γιατί δεν είναι σύμφωνο με τις θέσεις (αιτήματα) του κλάδου (;) και γιατί η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι πραγματική, αλλά δήθεν αξιολόγηση! Γι' αυτό, ταυτόχρονα με την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζητούν διάλογο (!) προφανώς για να αναζητηθεί μια "καλύτερη" αξιολόγηση», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και δηλώνει: «Οι περίφημες θέσεις (αιτήματα) του κλάδου, είτε ως αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου που ψήφισαν ΠΑΣΚ - "Συνεργασία" και σήμερα δηλώνουν συνεπείς με αυτές, με ανοχή της ΔΑΚΕ, είτε ως έκφραση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας", είναι υπέρ της αξιολόγησης και του σχολείου που έρχεται να υπηρετήσει».

Σύμφωνα με την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, στην απόφαση αποτυπώνεται η λογική των παρατάξεων ΔΑΚΕ, «Συνεργασίας», που αποδέχονται (όπως και η ΠΑΣΚ) την «ιδεολογία» της αξιολόγησης, αλλά η μεν ΔΑΚΕ περιορίζει το όλο ζήτημα στην επιλογή στελεχών (γι' αυτό το αίτημα της απόσυρσης αναφέρεται, ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο και στο ΠΔ για την επιλογή στελεχών), η δε «Συνεργασία» αναζητεί άλλοθι σε μια δήθεν πιο συλλογική αξιολόγηση. Η «Παρέμβαση» ψήφισε την απόφαση, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον καιροσκοπισμό της, την πολυγλωσσία της και τη διαχειριστική βελτιωτική της πρακτική, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής. Ειδικότερα για την ΠΑΣΚ, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «υποταγμένη πλήρως στη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, αποδεχόμενη πλήρως τις κυβερνητικές επιλογές, περιοριζόμενη σε ανώδυνες βελτιώσεις του νομοσχεδίου (πρότασή της να διαμορφωθούν οι θέσεις του κλάδου για την αξιολόγηση στη βάση της πρότασης της "Συνεργασίας" απορρίφθηκε από τη "Συνεργασία"!)».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε την ίδια πρόταση της 7ης Σεπτέμβρη, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί πλειοψηφία στο ζήτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου και τα υπόλοιπα ζητήματα (θέσεις, δράση κλπ.) να αποφασιστούν από τις γενικές συνελεύσεις και δηλώνει: «Μετά την απόφαση για το τριπλό νομοσχέδιο, δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για να διαμορφωθεί εισήγηση από την πλειοψηφία των ΔΑΚΕ, "Συνεργασίας", "Παρέμβασης". Και όμως, οι παρατάξεις αυτές (που έχουν αναγάγει την εισήγηση σε αυτοσκοπό) δεν έθεσαν σε ψηφοφορία το σχετικό σχέδιο εισήγησης, στο οποίο συμφωνούν (!). Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τις μικροπολιτικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητές τους. Απροκάλυπτα, η ΔΑΚΕ και η "Παρέμβαση" πρότειναν να μετατεθούν οι όποιες κινητοποιήσεις πιο κοντά στις δημοτικές εκλογές, γιατί η κυβέρνηση θα είναι πιο ευάλωτη. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την εισήγηση: Πρώτον, συμφωνία γύρω από πλαίσιο και στόχους, όπως 12χρονο, οικονομικά, επετηρίδα, ασφαλιστικό, αξιολόγηση, πολιτική συγκυρία και, δεύτερον, φερέγγυα πλειοψηφία, που με συνέπεια θα διεκδικήσει τους στόχους αυτούς. Οι προϋποθέσεις αυτές, που δεν υπάρχουν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, πρέπει να δημιουργηθούν από τα κάτω, με ταξική συσπείρωση, επιτροπές αγώνα, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων (η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των παρατάξεων στις γενικές συνελεύσεις)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις (2004-09-22 00:00:00.0)
«Επεσαν οι μάσκες» (2002-01-18 00:00:00.0)
Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα (2002-01-15 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» με αξιολόγηση (2001-12-28 00:00:00.0)
Ετοιμάζει την αντίδρασή της στο πολυνομοσχέδιο (2001-08-31 00:00:00.0)
Πρόταση για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική (2000-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ