Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπαλάκι» στα χέρια του δικομματισμού ο χώρος της Δικαιοσύνης

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν αλλήλους για παρεμβάσεις και πιέσεις

Προσπάθησε να εξωραΐσει το έργο της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μίλησε με γενικούς όρους περί «εκσυγχρονισμού» της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, «αναβάθμιση» της ποιότητάς της και «ενίσχυση της ανεξαρτησίας της».

Επίσης, έκανε λόγο για «σημαντικό έργο» της κυβέρνησης της ΝΔ στη θωράκιση και τη θεσμική στήριξη της ελληνικής Δικαιοσύνης και τη θέσπιση μέτρων για ταχύτερη περαίωση των δικαστικών διαδικασιών.

Δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη μνεία, όμως, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σ' εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και καλούν την κυβέρνησή του να δώσει άμεσα λύση οι δικαστικές ενώσεις. Για τα πάγια αιτήματα του δικαστικού κόσμου, όπως αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και γραμματέων, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστών και γραμματέων, το μεγάλο όγκο των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, τη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, την αναβάθμιση των περιφερειακών δικαστηρίων κλπ. ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να μιλήσει.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός προτίμησε να αναφερθεί «σε παρεμβάσεις και πιέσεις των κυβερνήσεων του χθες που έπλητταν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης». Τις κατηγορίες, όμως, αυτές που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανταπέδωσαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για παρεμβάσεις της ΝΔ στη Δικαιοσύνη. Ο συντονιστής του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή και «ξεχνώντας» τι γινόταν τα παλιότερα χρόνια», μίλησε «για ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης», ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, μίλησε για προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης από τη ΝΔ.

Στα θετικά της κυβέρνησής του για τη Δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατατάσσει την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, με την οποία περιστέλλει τη λειτουργία του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο της κυβέρνησής του για νομοθετήματα με τα οποία περιστέλλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, όπως ο τρομονόμος Ν.2, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης και την ενσωμάτωση μιας σειράς Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό δίκαιο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ