Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ζωντανά και επίκαιρα διδάγματα

Εκδήλωση χτες της ΠΕΔΥΕ με αφορμή την επέτειο έναρξης του πολέμου την 1η Σεπτέμβρη 1939

Αποψη της εκδήλωσης. Στο βήμα ο Ν. Φωτιάδης
Αποψη της εκδήλωσης. Στο βήμα ο Ν. Φωτιάδης
Η ανθρωπότητα σήμερα μπορεί να απέχει 66 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμανε η εισβολή την 1η Σεπτέμβρη 1939 της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία και 60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη 1945, όμως τα αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο αυτό, όπως και τα διδάγματα από τον αντιφασιστικό αγώνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα που η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών είναι οι κύριες αιτίες νέων πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με αφορμή τη μαύρη επέτειο της έναρξης του πολέμου, έδωσε αφορμή όχι μόνο για ιστορική αναδρομή, αλλά και για σύνδεση του τότε με το τώρα και για την άντληση πολύτιμων συμπερασμάτων. Η διαπίστωση «στον ιμπεριαλισμό καμία υποχώρηση, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» συνδέθηκε με την ανάγκη για δυναμική συσπείρωση και δράση στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, την ανάγκη καταπολέμησης των διαστρεβλώσεων και εγκατάλειψη των ψευδαισθήσεων που σκόπιμα καλλιεργούνται από κάποιες πλευρές.

Στη χτεσινή εκδήλωση της ΠΕΔΥΕ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Αθανασία Τζόκα, αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, που έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και ανατροπής της ιστορικής πραγματικότητας, με στόχο την ιστορική συνείδηση των λαών, ώστε να διευκολυνθεί η επέλαση της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Φ. Τσέκερης, ο οποίος προέτρεψε την ΠΕΔΥΕ να συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των φιλοπόλεμων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών γερακιών και αναφέρθηκε στις δυνάμεις που βοήθησαν στην άνοδο του Χίτλερ με στόχο το χτύπημα της Σοβιετικής Ενωσης. Ταξικό χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Γ. Ποντικός, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά έναν ταξικό πόλεμο, βιώνουν τη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Ο Ν. Φωτιάδης αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στα αίτια που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αίτια που τα συναντάμε και σήμερα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, του ξαναμοιράσματος των αγορών, της επιβολής της εξουσίας των μονοπωλίων, της υποδούλωσης των λαών. Μίλησε για την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας και παραγραφής της καθοριστικής συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη. Πρόκειται, τόνισε, για μια προσπάθεια που εντάσσεται σε έναν γενικότερο ιδεολογικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στο να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς και κυρίως να χειραγωγήσουν τη νεολαία, να συγκαλύψουν τα σημερινά εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Είναι μέρος, σημείωσε, της ευρύτερης επίθεσης των δυνάμεων των κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών. Πρέπει να δοθεί, τόνισε, δυναμική απάντηση, με μια λαϊκή αντεπίθεση αποκατάστασης της αλήθειας και έντασης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Η χτεσινή εκδήλωση, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ, έκλεισε με μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα «Μελωδία Ανυπακοής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ