Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Συνταγματικό ναυάγιο» και εκκαθαρίσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ως έχει» θα παρουσιαστεί στους Ιρακινούς το κείμενο του «σχεδίου Συντάγματος», καθώς, χτες, τερματίστηκαν άνευ αποτελέσματος οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι σφοδρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Βορειοδυτικό και Δυτικό Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν, χτες, μια «καλή παράσταση» στη Νατζάφ, της οποίας ο έλεγχος παραδόθηκε, με τελετή, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν στα περίχωρα.

Καμία αλλαγή, ούτε καν στη διατύπωση, δε συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των πολυήμερων συζητήσεων στο ιρακινό «Κοινοβούλιο». Σιίτες και Κούρδοι επέμειναν στις θέσεις τους και οι σουνίτες στις δικές τους, και έτσι το τελικό «σχέδιο Συντάγματος» που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 του Οκτώβρη, θα τυπωθεί, όπως αρχικώς διατυπώθηκε, χωρίς τη συμφωνία των σουνιτών. Το οριστικό αυτό ναυάγιο σημειώθηκε παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του Αμερικανού «υπερπρέσβη» Ζαλμάι Κχαλιζάντ να «αμβλυνθούν» οι διαφορές. Την ίδια στιγμή, ισχυρές κατοχικές δυνάμεις μαζί με συνεργάτες τους σφυροκοπούν για πολλοστή βδομάδα την, κατά κύριο λόγο, τουρκομανική πόλη Ταλ Αφάρ, στο Βορειοδυτικό Ιράκ. Στόχος, όπως διατείνονται, είναι η «απομάκρυνση των τρομοκρατών που τη λυμαίνονται», αιτιολογία που είχαν χρησιμοποιήσει και άλλες φορές κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά της συγκεκριμένης πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές μετέδιδαν ότι πλέον οι κάτοικοι εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες, πανικόβλητοι, ανάμεσα στα πυρά, την πόλη όπου οι κατοχικές δυνάμεις επέβαλαν τόσο σκληρό αποκλεισμό, που αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και την έλλειψη φαρμάκων. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Κάιμ. Οι κατοχικές δυνάμεις, μετά από μέρες σκληρών μαχών και αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών, βομβάρδισαν, χτες, δύο γέφυρες του ποταμού Ευφράτη «για να ανακόψουν πιθανή προέλαση των ανταρτών», ενώ ισοπέδωσαν κτίριο στην πόλη Καραμπίλα. Σύμφωνα, όμως, με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην περιοχή έχει σημειωθεί ανθρωπιστική τραγωδία καθώς χιλιάδες αθώοι πολίτες έχουν εγκλωβιστεί από τις κατοχικές δυνάμεις και υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ δεκάδες νοσοκομεία έχουν γίνει στόχος.

Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό, επίσης, ότι στην πόλη Χαντίθα πραγματοποιήθηκε επίθεση καμικάζι, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Συνολικά, χτες, σκοτώθηκαν σε Βαγδάτη και Ταλ Αφάρ 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτίμησε ότι η κατοχή στο Ιράκ συμβάλλει στην κλιμάκωση της μουσουλμανικής οργής ενώ κατά τη γνώμη του το Ιράκ «είναι τώρα μεγαλύτερο πεδίο τρομοκρατικής δραστηριότητας απ' ό,τι το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχες και επιθέσεις (2007-02-23 00:00:00.0)
Εκλογές με μεγάλη συμμετοχή και πολλά «μέτωπα» (2005-12-16 00:00:00.0)
Αιματοκυλούν και απειλούν (2005-09-13 00:00:00.0)
Εκκαθαρίσεων συνέχεια (2005-09-08 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκό «πόδι» και επισήμως στη «μοιρασιά» (2005-06-10 00:00:00.0)
Επιχείρηση «ανακατάληψης» της Βαγδάτης (2005-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ