Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποβάθμισης συνέχεια...

Τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, υποδομές και βιβλία, κατήγγειλαν χθες, για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και κατηγόρησαν την κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για την πολιτική υπονόμευσης της δημόσιας Παιδείας. Είναι γνωστό, όμως, ότι γι' αυτήν την κατάσταση, ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών, που αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, περιορίζοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών σε κοκορομαχίες για δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ εξαντλούνται σε αγωνιστικά πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ κάνουν λόγο, «με μετριοπαθείς υπολογισμούς», για 7.200 κενά εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μετά και τους τελευταίους διορισμούς αναπληρωτών (1.000 δάσκαλοι και 255 νηπιαγωγοί), οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία, αυτή τη στιγμή χάνονται 20-25.000 διδακτικές ώρες την ημέρα, καθώς λείπουν 4.260 εκπαιδευτικοί (2.150 δάσκαλοι, 950 νηπιαγωγοί, 500 αγγλικής γλώσσας, 400 φυσικής αγωγής, 260 μουσικοί) και 8.000 περίπου εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από τα ολοήμερα σχολεία.

Καθυστέρηση παρατηρείται και στην παράδοση των διδακτικών βιβλίων, αφού πολλά βιβλία δεν έχουν αποσταλεί ακόμη (!) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, έρχεται να καθηλώσει ακόμη περισσότερο η μεγάλη μείωση του αριθμού των διορισμών δασκάλων κατά 50% τη φετινή χρονιά.

Στη χθεσινή συνέντευξη θίχτηκε και το θέμα της «ευέλικτης ζώνης», η οποία σχετίζεται άμεσα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις προσπάθειες που γίνονται να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος της εκπαίδευσης, με την άμεση εμπλοκή εταιριών - χορηγών και την κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα της μάθησης. Η ΔΟΕ διαφώνησε με την υποχρεωτική εφαρμογή της «ευέλικτης ζώνης» και δηλώνει ότι θα καλύψει συνδικαλιστικά όποιους Συλλόγους Διδασκόντων θα αρνηθούν να την εφαρμόσουν, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για να συμφωνήσει με την εφαρμογή της στο μέλλον, υπό προϋποθέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ