Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Για μια κοινωνία χωρίς κέρδη, χωρίς κεφάλαιο!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στέφανου Λουκά

Πλήθος κόσμου, νέοι και, γενικότερα, άνθρωποι όλων των ηλικιών, υποδέχτηκε η «κόκκινη πολιτεία» στο Κηποθέατρο Λάρισας, που έδωσαν το «παρών» τους στις διήμερες, κεντρικές εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», οι οποίες ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» ήταν και το σύνθημα που αναγραφόνταν στο μεγάλο πανό της κεντρικής εξέδρας.

Οι συζητήσεις για θέματα που καίνε τη νεολαία, την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τα αφιερώματα, οι θεατρικές παραστάσεις, η προβολή κινηματογραφικών ταινιών και οι άλλες πολύμορφες δραστηριότητες ενθουσίασαν τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες, που ήταν εκεί.

Στον άψογα διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσαν πολλά περίπτερα, όπως για την παιδεία, την ανεργία, την ειρήνη κ.ά., στα οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δράση της ΚΝΕ σχετικά μ' αυτά τα ζητήματα, για τις θέσεις και τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ.

Το βράδυ του Σαββάτου ξεχώρισαν η συζήτηση με θέμα «Η εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και το στήριγμά μας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας», στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε και σχετικό ρεπορτάζ, το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Σύγχρονα μαθήματα εκμετάλλευσης με.. νότες» και η μεγάλη συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη.

Δράση με σκοπό και περιεχόμενο


Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήρθε με την πολιτική ομιλία του Στ. Λουκά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ του Σαββάτου.

«Εχουμε κάθε λόγο, είπε ο ομιλητής, να πιστεύουμε πως η νέα γενιά θα βάλει τη δική της σφραγίδα στο επαναστατικό εργατικό κίνημα, για να γίνει η "έφοδος στον ουρανό". Αυτή μας η πίστη στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση έχει τη ρίζα της στην ίδια τη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία, τις αντιθέσεις και αντιφάσεις της.

Η πίστη μας στη σιγουριά πως η κοινωνία που οραματιζόμαστε δεν είναι ουτοπία στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορικής εξέλιξης που αποδεικνύει πως οι κοινωνίες εξελίσσονται περνώντας από μια κατώτερη σε μια ανώτερη με επαναστατικό άλμα. Αυτή την ιστορική εξέλιξη, που οι κλασικοί του μαρξισμού, αποκαλύπτοντας τους νόμους της, φώτισαν το νου των "κολασμένων της γης" για να συνειδητοποιήσουν πως το μέλλον ανήκει στη δική τους κοινωνία και όχι σ' αυτή των αστών. Απέδειξαν τη ρεαλιστικότητα, αλλά και την αναγκαιότητα του περάσματος στο σοσιαλισμό και την κομμουνιστική κοινωνία και έδωσαν σκοπό και περιεχόμενο στην ανθρώπινη δράση. Το σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Ανειρήνευτη πάλη

«Ναι! Για ν' αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να μάθουμε την αλήθεια γι' αυτό τον κόσμο που ζούμε. Την αλήθεια που πασχίζουν να κρύψουν στα σκοτάδια της καπιταλιστικής σκλαβιάς τα πολιτικά κόμματα του κεφαλαίου, τα προπαγανδιστικά τους επιτελεία. Και από δίπλα οι κάθε λογής οπορτουνιστές όπως ο ΣΥΝ που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη βαρβαρότητα του συστήματος.

Μα το στηρίζουν αυτό το σύστημα προβάλλοντας το σύνθημα "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", ένας κόσμος που ο "άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη". Και σπέρνουν αυταπάτες πως χωρίς ταξικό αγώνα, χωρίς την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου, μπορεί να υπάρχουν καλύτερες μέρες.

Και συμβάλλουν στην προσπάθεια των κυρίαρχων να αποδιώξουν από τη συνείδηση λαού και νεολαίας την ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στα κέρδη και τον εργαζόμενο άνθρωπο, να καλλιεργήσουν τον ταξικό συμβιβασμό.

Γιατί ποτέ δεν πίστεψαν στο δίκιο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Χωρίς κέρδη! Χωρίς κεφάλαιο!».

Για το «κέρδισμα» της νεολαίας
με το επαναστατικό κίνημα

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και σε όλη την πορεία του, ανέδειχνε το καθήκον αυτής της δράσης για το κέρδισμα της νεολαίας με το επαναστατικό κίνημα, παράλληλα με την πρωτοβουλία του να διαμορφωθεί αυτοτελής οργανωτικά κομμουνιστική νεολαία, που δρα κάτω από την ιδεολογική και πολιτική ευθύνη του Κόμματος.

Αλλά και τα τελευταία 15 χρόνια, που σημαδεύτηκαν και σημαδεύονται ακόμα από τις συνέπειες της αντεπανάστασης και της προσωρινής υποχώρησης του εργατικού κινήματος, το ΚΚΕ πήρε πρωτοβουλίες και άνοιξε ζητήματα που αφορούσαν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της νεολαίας. Υπερασπίστηκε το σοσιαλισμό όταν τα παραδοσιακά στηρίγματά του, αλλά και οι νέοι σύμμαχοί του, οι κάθε λογής οπορτουνιστές, έσπευδαν να ρίξουν τόνους λάσπη σ' αυτό, με πρόσχημα τα λάθη που έγιναν στην πρώτη και πρωτόγνωρη απόπειρα για την οικοδόμησή του, σπέρνοντας τη φθορά στη συνείδηση των νέων προκειμένου να τους πείσουν ότι το μέλλον τους είναι ο καπιταλισμός.

Ξέρουμε πολύ καλά πως το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των εκμεταλλευτών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στις δυνάμεις της σήψης, του αυταρχισμού και της καταστολής, του πολέμου.

Και δίνουμε την υπόσχεση σε όλες τις ηλικίες των νέων, προσχολικές, σχολικές, στην εργατική και σπουδάζουσα νεολαία, στους νέους αγρότες, στα νέα ζευγάρια, ότι το Κόμμα μας θα ασχοληθεί πιο αποφασιστικά, πιο ενεργητικά και σταθερά με τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, με μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στους φορείς του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων για να προωθούνται τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νεολαίας, της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Ηδη η ΚΕ του ΚΚΕ επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα τις Θέσεις της σχετικά με τη δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας, για μια πιο αποφασιστική στήριξη της δράσης της ΚΝΕ.

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση που ανοίγει το Κόμμα μας, να ενημερωθείτε για τις Θέσεις του, να συμβάλλετε με τη γνώμη και την πείρα σας παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις, στις συσκέψεις - συζητήσεις, στο διάλογο που ανοίγει από τις σελίδες του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ