Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Μόνο το 9% έχει ... πρόσβαση στην εκπαίδευση!

Στοιχεία για τη δραματική κατάσταση της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας, για τους αποκλεισμούς των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) από την εκπαίδευση έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ). Απέφυγαν όμως επιμελώς να κατονομάσουν τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση - που δεν είναι άλλοι απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - και επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά και τη σύμπλευσή τους με την κυρίαρχη πολιτική.

Στη συνέντευξη οι δυο οργανώσεις υπογράμμισαν ότι τα περισσότερα ειδικά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρίες παραμένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, εξαιτίας της έλλειψης προσβασιμότητας, της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κατάλληλων μέσων μεταφοράς, της βαρύτητας της αναπηρίας. Βάσει στοιχείων του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, στη χώρα μας υπάρχουν 180.000 - 200.000 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά οι μαθητές που φοιτούν σε δημόσια ειδικά σχολεία, τάξεις και τμήματα ένταξης σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, είναι μόλις 19.000, δηλαδή μόνο το 9%. Απ' τα 510 Τμήματα Ενταξης που μελετήθηκαν σε έρευνα της ΠΕΣΕΑ τα 412 (ποσοστό 80,78%) στεγάζονται σε ακατάλληλες και ανεπαρκείς αίθουσες. Απ' τα 50 ειδικά σχολεία της έρευνας (ειδικά νηπιαγωγεία, εργαστήρια κλπ.) τα 40 (ποσοστό 80%) στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με ανεπαρκείς αίθουσες και περιορισμένης χωρητικότητας αυλές.

Μετά από αυτά όμως, οι οργανώσεις «φωτογράφισαν» ως υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση την κοινωνία που αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους ανθρώπους με αναπηρία (;!), ενώ δεν είχαν καμία πρόταση για αγώνα ή κάποια διέξοδο, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα προβλήματα δε λύνονται στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σ' αυτές τις συνθήκες και η συνεργασία της ηγεσίας της ΠΕΣΕΑ με την ΕΣΑΕΑ, αποτελεί απλώς το αριστερό άλλοθι της ΕΣΑΕΑ, προκειμένου να εμφανιστεί ότι βγαίνει απ' την απομόνωση και να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά τη χειραγώγηση των αναπήρων και των οικογενειών τους.

Τη θέση της διαχώρισε στη συνέντευξη με δήλωσή της η Γεωργία Ελευθεράκη, μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες, ειδική παιδαγωγός και μέλος του ΔΣ του ΠΕΣΕΑ. «Η κατάσταση αυτή δε θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις αν οι κυβερνήσεις δεν είχαν τη στήριξη των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος που ιδιαίτερα στο χώρο των ΑμΕΑ επιβάλλεται με χίλιες δυο απαράδεκτες μεθοδεύσεις νόθευσης και καθυπόταξης», τόνισε. Και υπογράμμισε την ανάγκη οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, αλλά και Υγεία και Πρόνοια με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ