Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Διαδηλώτρια έξω απο την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Associated Press

Διαδηλώτρια έξω απο την Αμερικάνικη Πρεσβεία
Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κλίντον, στην Πορτογαλία, πραγματοποιήθηκε στις 31 του Μάη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στη Λισαβόνα. Παρά τη σιωπή των ΜΜΕ για την πρωτοβουλία αυτή, πλήθος Πορτογάλων αντιιμπεριαλιστών πήρε μέρος στη συγκέντρωση.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από 40 περίπου οργανώσεις και συνδέσμους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας, η Εθνική Συνομοσπονδία των Πορτογάλων Εργαζομένων/ Διασυνδικαλιστική Εθνική (CGTP/IN), συνδικάτα διαφόρων κλάδων, ο Σύνδεσμος Πορτογαλο-Κουβανικής Φιλίας και ακόμα πολλές νεολαιίστικες οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία και η Εργατική Καθολική Νεολαία.

Τα κείμενα στα πανό, που κρατούσαν οι διαδηλωτές, αλλά και τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αφορούσαν επίκαιρα θέματα, όπως ο ρόλος των ΗΠΑ στη λεγόμενη νέα παγκόσμια τάξη, η νέα κούρσα των εξοπλισμών, ο εμπορικός αποκλεισμός της Κούβας. Ακόμα οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν την απαίτησή τους για ειρήνη στον κόσμο και την άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ, εξέφρασαν με θέρμη την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα και το σχέδιο πολέμου των άστρων, ενώ κατήγγειλαν την υποκρισία των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάσταση στο Τιμόρ. Οι διαδηλωτές, που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, η οποία επιδόθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ, επωφελήθηκαν της ευκαιρίας να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον αμερικανικό λαό, στους Αμερικανούς εργαζομένους που αγωνίζονται στη χώρα τους ενάντια στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ