Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Η ευθύνη μας για τη νεολαία

Η αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού, είναι επίκαιρη και μέρα με τη μέρα όλο και πιο αναγκαία. Καθημερινά επιβεβαιώνεται στη ζωή ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, αντί να λύνονται τα προβλήματα που γεννά αυτό το σύστημα, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται. Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχε τόσος πλούτος όσο σήμερα. Τόσα επιτεύγματα της επιστήμης που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή του καθένα. Η μοιρασιά, όμως, δεν είναι δίκαιη και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι καταδικασμένο στην εξαθλίωση. Αλλά και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες η κατάσταση δεν είναι αξιοζήλευτη για τα λαϊκά στρώματα. Πρόσφατο παράδειγμα η Αμερική, η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έναν τυφώνα, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες νεκρούς πολίτες. Φαινόμενο που η σοσιαλιστική ΚΟΥΒΑ, αντιμετώπισε πριν ένα χρόνο με ελάχιστες απώλειες. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να φτάσει σε όλους και πρώτα στους νέους, γιατί δείχνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού που δε μετατρέπει τις ανθρώπινες ανάγκες σε εμπόρευμα. Στον καπιταλισμό το αν θα σε σώσουνε σε κάποια κρίσιμη στιγμή, εξαρτιέται από το πόσο καλός πελάτης είσαι στην ασφαλιστική σου εταιρία. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, να πεθάνεις.

Εκεί οδηγούν και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προχωράνε με ταχύτατο ρυθμό στις μέρες μας. Από τη μια να εμπορευματοποιηθούν, όλες οι ανθρώπινες ανάγκες, και από την άλλη να φτηνύνει όσο γίνεται η αξία της εργατικής δύναμης για να θησαυρίζει ακόμα πιο πολύ το κεφάλαιο.

Και για την πιο σίγουρη διεκπεραίωση των παραπάνω, με αφορμή την τρομοκρατία, νάσου κι ένα κύμα επίθεσης κατασταλτικών μηχανισμών.

Το μεγαλύτερο θύμα αυτής της εξέλιξης είναι ασφαλώς η νεολαία. Είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης, είναι αυτοί που όσο πιο πολύ θα εξαπατηθούν και εξαναγκαστούν στο μέλλον να πουλήσουν φτηνά την εργατική τους δύναμη, τόσο πιο πολλά κέρδη θα εξασφαλίσει το κεφάλαιο.

Μονόδρομος για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι πλατιά συνειδητοποίηση της επικαιρότητας του σοσιαλισμού, και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Και ισχυρό ΚΚΕ δε νοείται χωρίς ισχυρή ΚΝΕ, και χωρίς αυτό να παρεμβαίνει στη νεολαία να την εμπνέει και να ανοίγει δρόμους και προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι νομίζω σίγουρο ότι μ' αυτή τη συζήτηση που ανοίγεται με αφορμή τη συνδιάσκεψη, θα συνειδητοποιήσει καλύτερα ο καθένας από μας, την αναγκαιότητα για τη δράση του κόμματος στη νεολαία. Ο καθένας από μας πρέπει να δει στο χώρο του, πώς να συμβάλλει για να κατανοήσουν οι νεολαίοι τη σημασία της οργανωμένης πάλης, την αντίσταση στην υποταγή και το προσωρινό βόλεμα, και να επιλέξουν την κοινή δράση για το χτίσιμο του ΜΕΤΩΠΟΥ.

Πολλές θεωρίες ακούμε σήμερα από κάθε λογής ειδικούς στη διαπαιδαγώγηση που ξεφυτρώνουν, ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε γιατί τα παιδιά και οι νέοι έχουν κριτήριο και μόνα τους θα βρουν το δρόμο τους. Και δος του το κήρυγμα για ελευθερία του ατόμου, απελευθέρωση κ.λπ. Οχι κύριοι!! Είμαστε κομμουνιστές και έχουμε πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας. Και θεωρούμε καθήκον άμεσο να προστατέψουμε τη νεολαία. Να την ενημερώσουμε ότι υπάρχει κι ένα άλλο σύστημα που μπορεί να λύσει τα προβλήματα και να εξασφαλίσει καλύτερες ευκαιρίες για όλους, και ειρήνη στην ανθρωπότητα. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται οργανωμένη πάλη και θυσίες. Χρειάζεται αντίσταση και ανυπακοή στο κατεστημένο.

Το καλύτερο φροντιστήριο για τους νέους, εργαζόμενους και άνεργους είναι το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων. Οσο αυτοί ανεβαίνουν και σκληραίνουν τόσο η νεολαία θα εμπνέεται και θα ακολουθεί. Στον κάθε τόπο δουλιάς, πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη, η ενημέρωση των νέων και η επαφή τους με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα.

Ενας χώρος νομίζω που πρέπει να προσεχτεί γιατί μαζεύει πολλή νεολαία, είναι αυτός του τουρισμού. Ειδικά στα παραθεριστικά κέντρα που δουλεύουν νέοι, ακόμα και παιδιά, όσο διαρκεί η τουριστική σεζόν, κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμιά ασφάλεια. Σε τέτοιους χώρους είναι και έντονη η παρουσία του υποκόσμου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται (ναρκωτικά, πορνεία, κ.λπ).

Ο «902» και ο «Ριζοσπάστης» μπορούν πολύ να βοηθήσουν στο διάλογο για τα προβλήματα της νεολαίας, καθώς και στον τομέα του πολιτισμού.

Οι δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν, είναι μοναδική ευκαιρία, από άποψη χρόνου και περιεχομένου, για άνοιγμα στη νεολαία με βάση τη συγκροτημένη πολιτική μας πρόταση. Εδώ θα μπουν όλα τα ζητήματα, και θα αναδειχτούν οι αιτίες τους και η αλληλοσύνδεσή τους. Πόλεμος, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ελαστικά ωράρια, αλλά και ζητήματα εκπαίδευσης, τα σχολικά κτίρια, η ασφάλεια των δρόμων, ο ελεύθερος χρόνος τα αθλητικά κέντρα, τα κέντρα υγείας κ.λπ.

Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη ζωή των νέων, όταν θέλουν να τους στέλνουν να πολεμάνε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και όταν στις χώρες που επεμβαίνει ο ιμπεριαλισμός με τη βοήθειά τους σκοτώνονται και βασανίζονται άδικα χιλιάδες νέων.

Πρέπει να γίνει καλύτερη ενημέρωση και με συγκεκριμένα στοιχεία για τις ευνοϊκές συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωνε η νεολαία στα σοσιαλιστικά καθεστώτα, πριν τις ανατροπές. Να γίνεται σύγκριση με το σήμερα. Βλέπουμε όλοι την υψηλή τεχνική κατάρτιση που έχουν οι μετανάστες που ήρθαν από τις χώρες αυτές, και θυμούνται και οι ίδιοι κάτω από τι ευνοϊκές συνθήκες την απέκτησαν.

Κι εμείς οι μετανάστες, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά σε συνεργασία και με τα ντόπια κόμματα αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες που ζουν εδώ, για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, εδώ που οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο, και τα ευρωενωσιακά προγράμματα για τη χειραγώγηση της νεολαίας έχουν πιάσει τόπο, και το λαϊκό κίνημα δεν είναι και στην καλύτερή του κατάσταση. Τα επιτελεία της σοσιαλδημοκρατίας έχουν δουλέψει καλά προς αυτή την κατεύθυνση, δηλ. της παθητικοποίησης της νεολαίας και της διαμόρφωσης ευρωπαϊκής συνείδησης.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Το λαϊκό κίνημα θα κερδίσει πολλά. Σύντροφοι ας ανασκουμπωθούμε!!!

Πάνος Απέργης

ΚΟ Δανίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
19ο Συνέδριο - Θέσεις (2013-03-29 00:00:00.0)
Συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ (2011-06-09 00:00:00.0)
Η Απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ (2010-05-30 00:00:00.0)
Πρόκληση το σύγχρονο δουλεμπόριο (2008-07-01 00:00:00.0)
Να σταματήσουμε τον αντικομμουνιστικό κατήφορο (2006-10-19 00:00:00.0)
Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός (2005-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ