Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι των πλοίων

Μια ακόμα «γεύση» για τον τρόπο που ελέγχονται τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των ακτοπλοϊκών πλοίων πριν τον απόπλου τους από τις λιμενικές αρχές, γεύση που αποτελεί μιαν ακόμα απόδειξη του ...«εφοπλιστική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα», έδωσαν οι χτεσινοί μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη για το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που διεξάγεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο λιμενικός Κώστας Λυμπερίδης, ο οποίος υπηρετεί στο τμήμα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ο μάρτυρας, αν και προσπάθησε η κατάθεσή του να κινηθεί σε ανώδυνα πλαίσια, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δε θα έδινε άδεια απόπλου στο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Εδωσε επίσης εικόνα για την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από τις λιμενικές υπηρεσίες, για το αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται στα πιστοποιητικά των πλοίων.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το στοιχείο που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο ότι το πλοίο ήταν εν πλω παράνομα μέχρι και την ημέρα της βύθισής του, αφού δεν είχε αποκατασταθεί παρατήρηση που έφερε το πιστοποιητικό ασφαλείας του. Πρόκειται για την παρατήρηση Νο 11, η οποία αφορούσε «την υποβολή στην ΕΕΠ (σ.σ. Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων) σχεδίων γενικής διάταξης του πλοίου προς έγκριση και μελέτες αριθμού επιβατών». Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Δελτίο Ελέγχου του «ΣΑΜΙΝΑ», που διατηρούσε η υπηρεσία, είχε καταχωρηθεί ότι η παρατήρηση είχε αποκατασταθεί την 1η Αυγούστου 2000 και με βάση αυτό έδιναν όλοι άδεια απόπλου... Χωρίς βέβαια τον ανάλογο έλεγχο. Ενώ χαρακτήρισε την παρατήρηση ασήμαντη. Επίσης να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλυφθεί, σε ένα από τα πιστοποιητικά του πλοίου η παρατήρηση αυτή είχε σβηστεί, ενώ ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Π. Τσιλιμίδος, ανέφερε ότι σε δίκη για το «ΣΑΜΙΝΑ» στο αστικό δικαστήριο είχε επιδειχτεί άλλο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου με διαφορετικές υπογραφές!

Ενας από τους χτεσινούς μάρτυρες ήταν και ο λιμενικός Θόδωρος Πορτοκάλης από το Λιμεναρχείο της Πάρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες των ψαράδων και συνολικά των κατοίκων της Πάρου για τη διάσωση των ναυαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ