Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψίχουλα για τους πολύτεκνους

Μακριά από τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας και συνολικά των λαϊκών οικογενειών, για οικονομική στήριξη, για στέγαση, για τη μόρφωση και τη φροντίδα των παιδιών τους, πολύ πίσω ακόμα και από αυτές τις ανεπαρκείς προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, είναι οι εξαγγελίες που έκαναν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης «για τη στήριξη της οικογένειας με τρία παιδιά».

Προεκλογικά η ΝΔ, επιχειρώντας να υφαρπάξει ψήφους, υποσχέθηκε, ότι θα χαρακτηριστεί πολύτεκνη η οικογένεια με τρία παιδιά, αντί για 4 και πάνω που είναι σήμερα. Σήμερα, το επίδομα πολυτέκνων είναι 38,51 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί έως τα 23 του χρόνια. Το επίδομα τρίτου παιδιού που δικαιούνται οι οικογένειες έως τα έξι χρόνια του, είναι 154,27 ευρώ. Αν η κυβέρνηση υλοποιούσε την προεκλογική της υπόσχεση, το τρίτο παιδί θα δικαιούνταν το πολυτεκνικό επίδομα για 17 ακόμα χρόνια, ενώ θα ίσχυαν και οι όποιες φοροαπαλλαγές ισχύουν για τους πολύτεκνους. Αλλά, η κυβέρνηση μετά τις παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, προσπαθεί με ψίχουλα να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Ετσι, ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο:

  • Από τη μέρα ψήφισης του νόμου, η μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί ενισχύεται με εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ, το οποίο είναι αφορολόγητο και αυξάνεται σε 2.500 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2007.
  • Οι οικογένειες με τρία παιδιά απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης για την αγορά ΙΧ αυτοκινήτου με τους όρους που ισχύουν και για τους πολύτεκνους. Η απαλλαγή γίνεται σταδιακά ως εξής: Από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και για το 2006, μείωση του τέλους κατά 35%. Από 1ης Ιανουαρίου 2007, μείωση του τέλους κατά 70%. Από 1ης Ιανουαρίου 2008, μείωση του τέλους κατά 100% (πλήρης απαλλαγή).

Μετά από αυτά, ο Νικ. Κακλαμάνης άδραξε την ευκαιρία της συνέντευξης προκειμένου να ανακοινώσει την έγκριση 4.500 προσλήψεων στα νοσοκομεία, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσουν στα νοσοκομεία μετά από δυο χρόνια και ενώ οι κενές οργανικές θέσεις σ' αυτά ξεπερνούν τις 25.000! Στο ίδιο πνεύμα και ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε για υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης επιχειρώντας να διαφημίσει την κατάργηση στο χαράτσι του ΛΑΦΚΑ και την καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών τριών χρόνων για κλεμμένα 12 χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ