Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΝ, ο ΛΑΦΟΝΤΕΝ και η πολυξινισμένη σούπα!

Οταν ο ΣΥΝ μιλάει «για μεγάλες επιτυχίες και νέους δρόμους», τότε «κάποιο λάκκο έχει η φάβα»! Αυτό το έχουν εμπεδώσει πολλοί και όχι μόνο οι αριστεροί σε αυτόν τον τόπο!

Πριν από μερικά χρόνια, ο ΣΥΝ πανηγύριζε για τις επιτυχίες της Κεντροαριστεράς σε Γαλλία και Ιταλία, που «άνοιγε νέους δρόμους», που αποτελούσε παράδειγμα και για την Ελλάδα και φυσικά κατηγορούσε το ΚΚΕ με ύφος εισαγγελέα, επειδή ήταν «απολύτως εχθρικό απέναντι σ' αυτό το σύγχρονο ενωτικό εγχείρημα»!

Ομως, όταν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, βάζοντας τα γυαλιά σε συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Οταν αναδειχτήκανε, όχι μόνο σε πρώτα βιολιά μα και σε πρώτα κανόνια στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας... τότε μεμιάς ο ΣΥΝ έπαθε αμνησία!

Το ίδιο σχεδόν έγινε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. «Μεγάλη επιτυχία» ήταν και οι συνεργασίες που έκανε ο ΣΥΝ, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, και ο μεγάλος αριθμός δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που εξέλεξε. Σπουδαία «μηνύματα» έβγαζε για την αριστερά, όμως τώρα καμώνεται πως δεν ξέρει τίποτα για τα έργα και τις ημέρες των συνεργασιών του!

Τώρα ο ΣΥΝ πανηγυρίζει για τη «μεγάλη επιτυχία της γερμανικής αριστεράς, που ανοίγει δρόμους και προσφέρει πολιτική εμπειρία για όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά», κατά τον ευρωβουλευτή του Δ. Παπαδημούλη (ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ).

Και φυσικά στη συνέχεια να ρίχνει την αντιΚΚΕ βολή: «Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα η ηγεσία του ΚΚΕ είναι απολύτως εχθρική απέναντι σ' αυτό το σύγχρονο ενωτικό εγχείρημα»!

Δυστυχώς για το ΣΥΝ, αλλά ευτυχώς για το λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ όχι μόνο «δεν τα τρώει» αυτά, άλλα και χαλάει κάθε φορά το «νέο» σερβίρισμα μιας πολυξινισμένης σούπας!

Ποια είναι «η πολιτική εμπειρία» και ποιοι οι «νέοι δρόμοι» που ανοίγουν ο Λαφοντέν μαζί με τον Γκίζι;

Είναι προς όφελος της ριζοσπαστικοποίησης των αριστερών δυνάμεων και ειδικά αυτών του ΚΟΔΗΣΟ, των θυμάτων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων; 'Η είναι προς όφελος της προσαρμογής και του εγκλωβισμού τους στα πλαίσια που οριοθετούνται από το γερμανικό μονοπωλιακό κεφάλαιο; Ποια ριζοσπαστική υπηρεσία πρόσφερε στους εργαζομένους της Γερμανίας ο Λαφοντέν όταν ήταν υπουργός οικονομικών του Σρέντερ και ποια τώρα ως αντιπολιτευόμενος; Μήπως, η θέση του, πως για την ανεργία φταίνε οι ξένοι εργάτες;!!

Το πιο βασικό όμως είναι ο στόχος αυτής της συνεργασίας, και οφείλετε να εξηγήσετε πώς γίνεται να ανοίγει «νέους δρόμους» χωρίς εναλλακτική πολιτική πρόταση;

«Απέτρεψε μία σχεδόν βέβαιη στροφή προς τα δεξιά» λέει ο Παπαδημούλης! Σπουδαίο επίτευγμα, αλλά δεξιά είναι μόνο η Μέρκελ και οι χριστιανοδημοκράτες, ενώ ο Σρέντερ και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αριστεροί παρασυρμένοι προς τα δεξιά; Δεν υπηρετούν και οι δυο τον καπιταλισμό, τα κέρδη και τα συμφέροντα των γερμανικού κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους;

Δυστυχώς για τους εργαζομένους και τους αριστερούς της Γερμανίας, αυτή η συνεργασία Λαφοντέν - Γκίζι δεν υπηρετεί τη ριζοσπαστική ανάταση του γερμανικού λαού, αλλά εγκλωβίζει - απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το ρόλο ενός καλύτερου σοσιαλδημοκράτη παίζει ο Λαφοντέν, που υποτίθεται θα πείσει το κεφάλαιο να γυρίσει πίσω στις ανάγκες που είχε τη δεκαετία του '60!

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα όμως, έχουν ακόμα μια ευκαιρία να βγάλουν γενικότερα συμπεράσματα για το ρόλο του ΣΥΝ, μα και για το πού βρίσκεται ο δρόμος για να απαλλαγούν από τα δεινά της πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του καπιταλισμού. ΚΚΕ ισχυρό και λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία.


Π. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ