Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Νέες ρυθμίσεις για τη θητεία

Eurokinissi

Το νομοσχέδιο περί Στρατολογίας και εκείνο για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Τα δύο εν λόγω νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν σύντομα, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Αμυνας, στη Βουλή, ωστόσο δε δόθηκαν στη δημοσιότητα αλλά μόνο επιλεκτικά οι ρυθμίσεις που προωθούνται.

Το πρώτο νομοσχέδιο ρυθμίζει στρατολογικά θέματα τα οποία ήταν διάσπαρτα σε 12 στρατολογικά νομοθετήματα. Ολα αυτά κωδικοποιούνται σε ένα νόμο. Να σημειωθεί ότι το βασικό νομοθέτημα, με το οποίο ρυθμίζονται σήμερα θέματα που αφορούν στην εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των Ελλήνων πολιτών είναι ο ν.1763/1988 «Στρατολογία των Ελλήνων» (ΦΕΚ 57 Α'), ο οποίος όμως έχει υποστεί πολλαπλές τροποποιήσεις με δεκαπέντε (15) συνολικά νομοθετήματα, που κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο με το Π.Δ. 292/03 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων στρατολογικής φύσης» (ΦΕΚ 248 Α'), το οποίο τροποποιήθηκε στη συνέχεια με το ν. 3257/29-7-2004.

Τι θα ισχύει

Παραμένουν οι ρυθμίσεις του ν. 3257/29-7-2004, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάχτηκε ο πατέρας 3 τέκνων και καθιερώθηκε 9μηνη θητεία για το μόνο ή μεγαλύτερο αδελφό από 3 αδέλφια.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-- Θητεία 6μηνης διάρκειας:

  • Ολοι οι αδελφοί από 6 ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, ενώ πριν ίσχυε μόνο για τους 3 πρώτους.
  • Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει, ενώ πριν έκανε 12μηνο μόνο εφόσον οι γονείς είχαν πεθάνει.
  • Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων, ενώ πριν απαιτούνταν τα παιδιά να είναι ανήλικα ή ανίκανα για κάθε εργασία και άγαμα.
  • Οσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία, ενώ πριν έκανε 12μηνο.

-- Θητεία 9μηνης διάρκειας:

  • Οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια. Πριν μόνο ο μεγαλύτερος από 4 αδέλφια.
  • Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας ενώ πριν έκανε 12μηνο.
  • Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου, ενώ πριν απαιτούνταν το παιδί να είναι ανήλικο ή ανίκανο για κάθε εργασία και άγαμο.

-- Απαλλάσσονται όλοι όσοι είχαν υποχρέωση 3μηνης θητείας:

  • Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή, εφόσον επιθυμεί.
  • Ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, εφόσον επιθυμεί.
  • Ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία, εφόσον επιθυμεί.

-- Καταργείται η απαλλαγή των στρατευσίμων, που είναι θρησκευτικοί λειτουργοί ή μοναχοί γνωστής θρησκείας.

-- Καθιερώνεται η αυτεπάγγελτη επανεξέταση της σωματικής ικανότητας ορισμένων ή όλων των απαλλαγέντων από τη στράτευση.

-- Θεσμοθετείται ενιαία αναβολή κατάταξης στους εγγεγραμμένους σε ανώτερες και ανώτατες σχολές και στους εγγεγραμμένους για λήψη μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης μέχρι το εικοστό όγδοο έτος της ηλικίας.

-- Επαναπροσδιορίζεται η έννοια του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού. Ορίζεται έτσι ως μόνιμος κάτοικος, όποιος έχει την κατοικία του στο εξωτερικό για 12 συνεχόμενα χρόνια ή ασκεί βιοποριστικό επάγγελμα και έχει κατοικία στο εξωτερικό για 7 συνεχόμενα χρόνια. Μέχρι σήμερα η νομοθεσία χαρακτήριζε σαν μόνιμο κάτοικο όποιον είχε γεννηθεί ή κατοικούσε στο εξωτερικό μέχρι το 11ο έτος της ηλικίας του.

-- Καθιερώνεται για πρώτη φορά αναβολή κατάταξης κατά μία ΕΣΣΟ, για κοινωνικούς λόγους.

-- Επιτρέπεται για πρώτη φορά η χορήγηση διαβατηρίων 5ετούς διάρκειας και για την Ελλάδα στους ανυποτάκτους εξωτερικού.

-- Ρυθμίζονται οριστικά τα θέματα που αφορούν τους προερχομένους από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τη χορήγηση 3ετούς αναβολής, 3μηνης μειωμένης θητείας καθώς και απαλλαγής για όσους γράφονται στα μητρώα αρρένων μετά το 35ο έτος της ηλικίας τους.

-- Καθιερώνεται ότι η εξαγορά των στρατιωτικών υποχρεώσεων, γίνεται με βάση τον πραγματικό χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας που υπηρετούν οι οπλίτες, όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του ΥΕΘΑ (σήμερα 12μηνο) και όχι σύμφωνα με τη διάρκεια της θητείας όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (24μηνο).

Επίσης ρυθμίζονται διοικητικά θέματα και θέματα εξέλιξης των αξιωματικών και των οπλιτών των τριών κλάδων των ΕΔ και του Δικαστικού Σώματος (όπως επιπλέον άδεια για τέλεση γάμου ή γέννηση τέκνου, διευκολύνσεις για τέκνα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ένα από τους δύο υπηρετούντες ταυτόχρονα αδελφούς κλπ.), καθώς και θέματα Μετοχικών Ταμείων.

Ανώτατη στρατιωτική εκπαίδευση

Με το νομοσχέδιο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3187/2003 ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (Α.Σ.Ε.Ι)» για την Ανώτατη Στρατιωτική Εκπαίδευση προωθούνται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αμυνας οι παρακάτω ρυθμίσεις:

  • Εισάγεται η δυνατότητα για τα ΑΣΕΙ. να μπορούν να οργανώσουν και να λειτουργήσουν αυτοδύναμα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε γνωστικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν τις Ενοπλες Δυνάμεις.
  • Γίνεται επαναπροσδιορισμός της διοικητικής δομής, της οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΣΕΙ.
  • Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Ανώτατης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης με ευρύτερη συντονιστική λειτουργία για θέματα που αφορούν τα ΑΣΕΙ. και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες.
  • Γίνεται μισθολογική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΕΙ.
  • Αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα ΑΣΕΙ, ώστε να είναι πράγματι τόσο αυτά όσο και τα πτυχία τους πλήρως ισότιμα με τα ΑΕΙ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ