Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τα λαϊκά στρώματα χρυσοπληρώνουν για μια θέση

Κατά 200% έχουν αυξηθεί τα τροφεία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ πάνω από 1.243 παιδιά απορρίφθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, που λειτουργούν από την 1η του Σεπτέμβρη!

Την άμεση ίδρυση δέκα νέων παιδικών σταθμών ζητά η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες (Φωτογραφίες από τον 26ο Παιδικό Σταθμό, στη Λένορμαν)
Την άμεση ίδρυση δέκα νέων παιδικών σταθμών ζητά η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες (Φωτογραφίες από τον 26ο Παιδικό Σταθμό, στη Λένορμαν)
Η νέα χρονιά για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε, αλλά με τεράστια προβλήματα. Χιλιάδες παιδιά, νήπια και βρέφη, δεν έχουν ακόμη βρει μια θέση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες της πόλης δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αναζητήσουν λύση στους ιδιωτικούς σταθμούς, πληρώνοντας αδρά.

Παράλληλα, όμως, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στους σταθμούς του δήμου, μια και εκατοντάδες από αυτούς εργάζονται με συμβάσεις έργου. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του δήμου και η ίδια η δήμαρχος έχουν άλλες προτεραιότητες απ' το να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών στο Δήμο της Αθήνας ξεκίνησε την 1η του Σεπτέμβρη. Από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας, απορρίφθηκαν συνολικά 1.243 παιδιά λόγω έλλειψης κτιρίων και προσωπικού. Συγκεκριμένα, η συνολική χωρητικότητα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών είναι 2.899 θέσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 4.166 και τα παιδιά που τελικά εγκρίθηκαν είναι 2.923. Την ίδια στιγμή, 1.151 οικογένειες επιμένουν να ελπίζουν σε επανεξέταση της αίτησής τους, αφού - όπως φαίνεται - δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Στο Δήμο Αθήνας 1.243 παιδιά έχουν απορριφθεί από τους παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης κτιρίων και προσωπικού...
Στο Δήμο Αθήνας 1.243 παιδιά έχουν απορριφθεί από τους παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης κτιρίων και προσωπικού...
Είναι φανερό πως οι θέσεις του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικό είναι πως στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα (Κυψέλη) απορρίφθηκαν 346 αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του δήμου αντί να διευκολύνει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, κάνει «τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη». Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το περσινό έτος τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου αυξήθηκαν μέχρι και ...200%! Ετσι, το οικονομικό βάρος λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών του δήμου πέφτει στις πλάτες των γονιών, που αναγκάζονται να πληρώνουν μηνιαία τροφεία, ύψους 15 μέχρι και 120 ευρώ (σ.σ.: ανάλογα με το εισόδημα και τα παιδιά που είναι σε σταθμούς του δήμου)!

Παράλληλα, πάνω από 500 εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, όλων των ειδικοτήτων, δουλεύουν με συμβάσεις έργου. Να σημειωθεί, δε, πως ελάχιστοι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε κτίρια τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται, όπως προαύλιο.

«Αλλες προτεραιότητες...»

Την κατάσταση, που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, περιγράφει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». «Χιλιάδες εργατικές οικογένειες», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ελπίζουν κάθε καλοκαίρι να βρεθεί μια θέση και για το δικό τους παιδί. Ομως χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν γιατί εδώ και 15 χρόνια ελάχιστοι νέοι παιδικοί σταθμοί έχουν ιδρυθεί στην περιοχή της πρωτεύουσας, είτε από το δήμο, είτε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας».

«Αυτό γίνεται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «γιατί οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται συστηματικά τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και από τη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, γιατί οι προτεραιότητές τους είναι άλλες. Είναι η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η αύξηση των φόρων και των τελών. Προτεραιότητα για την κ. δήμαρχο έχει το γήπεδο για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και όχι οι παιδικοί σταθμοί».

Την ίδια στιγμή, όμως, η ψήφιση του νόμου για τις «Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», σημειώνεται, «ανοίγει το δρόμο για να μπει το μεγάλο κεφάλαιο τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία και των παιδικών σταθμών».

Ακόμη, όμως, και αυτοί που είχαν την τύχη, τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά τους σ' ένα παιδικό σταθμό, θα πληρώσουν αδρά για τα τροφεία, αφού το βάρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση μετακυλίεται στις πλάτες των φτωχών οικογενειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ