Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το μήνυμα

Να μάθετε να είσαστε και χρήσιμοι, αλλά και ευχάριστοι για την πλουτοκρατία. Να δουλεύετε εσείς και να πλουτίζουν αυτοί. Να μάθετε να ζείτε με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις. Με την κατεδάφιση των εργασιακών σας δικαιωμάτων. Να μάθετε να ζείτε με αβάσταχτους φόρους και πανάκριβο πετρέλαιο. Με τη βρωμιά από τους σωρούς των σκουπιδιών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα μολυσμένα ποτάμια, τις μολυσμένες θάλασσες. Να πίνετε βούρκο και ν' αναπνέετε με το καλαμάκι αιθάλη και αιθαλομίχλη κάτω από λύματα.

Να μάθετε να ζείτε χωρίς θέρμανση το χειμώνα και χωρίς δροσιά το καλοκαίρι... Να μάθετε να ζείτε με την ακρίβεια, την ανεργία, την αμάθεια, τη λιτότητα. Να μάθετε να ζείτε με το φόβο του βομβιστή, του βιαστή, του φονιά, του κλέφτη, του ναρκομανή. Να μάθετε να ζείτε στη σκιά του πράκτορα, του χαφιέ, του ασφαλίτη.

Να μάθετε να ζείτε με τις ουρές στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στις Εφορίες, στις υπηρεσίες. Να μάθετε να υποφέρετε τα μπλόκα, τα μποτιλιαρίσματα, τις ατέλειωτες αναμονές στους διαρκώς ατέλειωτους δρόμους. Να μάθετε ν' ανέχεστε το μεσάζοντα, τον εκβιαστή, τον παγαπόντη.

Να μάθετε ν' αντικρίζετε με σεβασμό τον εκμεταλλευτή εργοδότη σας και να σκύβετε με ευγνωμοσύνη το κεφάλι - καθότι αυτός σας δίνει δουλιά και ψωμί, άσχετα αν σας ρουφά το αίμα και καρπώνεται την υπεραξία σας. Να σας προσλαμβάνει και να σας απολύει όποτε γουστάρει.

Να μάθετε να ζείτε και να θεωρείτε χωρίς λύση τα ακραία φυσικά φαινόμενα σαν θεόσταλτα. Τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τους τυφώνες και τα τσουνάμια. Να μάθετε να αρέσκεστε στα χωρίς άρτον θεάματα, στα ριάλιτι σόου, στα πορνό, στις σαπουνόπερες, στην παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση, στη φτώχεια και τη χυδαιότητα. Να διαβάζετε τα δωρεάν έντυπα και ό,τι διαφημιστικό κουρελόχαρτο πετάνε στην ξώπορτά σας.

Να μάθετε να μην προβληματίζεστε, να μην κρίνετε, να μη μελετάτε, να μη μορφώνεστε, να μη διεκδικείτε, να μην έχετε άποψη, να μην αγωνίζεστε. Να μη σκαλίζετε και να μην ερευνάτε, να μην έχετε όνειρα κι ελπίδες για καλύτερους και δικαιότερους κόσμους.

Να μάθετε να λέτε αυτό που 'λεγε η Λωξάνδρα «να μαθές, αυτό έτσι είναι», θα σας βολέψει. Να μάθετε να λέτε «ήμαρτον θεέ μου», ή «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω». Αυτό το μήνυμα μας στέλνουν... Με την υπογράμμιση πως είναι μονόδρομος.

Θέλουν να μας πείσουν πως αυτό επιβάλλει το δήθεν αιώνιο σύστημά τους, ο καπιταλισμός και, μάλιστα, για το καλό μας. Να μην έχουμε μπελάδες στο κεφάλι μας. Αλλιώς θα θεωρηθούμε τρομοκράτες, επαναστάτες, κομμούνια.

Σ' αυτό το λούκι προσπαθούν να μας χώσουν. Αυτή τη ζωή θέλουν να μας επιβάλουν... Θα το δεχτούμε; Θα σκύψουμε το κεφάλι και δε θ' αντισταθούμε;... Οχι, φυσικά. Χίλιες φορές όχι. Το κόμμα της εργατικής τάξης μάς δείχνει το δρόμο..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενός Λεπτού Μαζί»; Οχι ευχαριστώ! (2007-07-22 00:00:00.0)
Η δασκαλίτσα (2006-11-02 00:00:00.0)
Για να γλιτώσει ο γάιδαρος! (2006-04-02 00:00:00.0)
Χασάν Αλ Γκαραντί, με λένε! (2002-04-28 00:00:00.0)
Μαύρα μαθήματα (1999-12-12 00:00:00.0)
Μια μέρα μιας Ανοιξης (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ