Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενάμισι εκατοστό

Με τόσα προβλήματα, μόνιμα και τρέχοντα, που έχει ο τόπος μας, σαν φυσικός χώρος και σαν λαός, δεν είναι δυνατόν να μην παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την ειδησεογραφία. Οπως όλοι μας, λοιπόν, άκουσα κι εγώ τον υπουργό Οικονομικών να μας πληροφορεί, με πλατύ χαμόγελο, ότι η ανεργία μειώθηκε κατά μισό ή τόσο ποσοστό. Εδωσε και κάποιες χρονολογίες, λες και δεν ξέρει ο καθένας μας από πότε δε δουλεύει και από πότε ζει με δάνεια.

Βέβαια, δεν έχω στατιστικές για συγκρίσεις και επιβεβαιώσεις, αλλά κι εγώ εδώ ζω. Με συνανθρώπους μου συναναστρέφομαι, και - έστω αν ακόμα δεν παρακολουθώ τις ειδήσεις και αν δε διαβάζω εφημερίδες - έχω γνωστούς και συγγενείς που ζουν σε διάφορες επαρχίες της χώρας. Κι έχουν παιδιά. Παιδιά σε όλες τις ηλικίες. Αν ήταν εργάτες, είναι τώρα άνεργοι. Αν είναι φοιτητές, ε, καλά, όλοι ξέρομε τι σημαίνει αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους χρειάζεται η υπουργική ενημέρωση, βλέπουν τις βιοτεχνίες - μικρές ή μεγάλες - που ήταν δίπλα από τα σπίτια τους να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Ξέρουν ότι όχι μόνον οι ίδιοι ζουν με δανεικά, αλλά από τα δανεικά που έχουν πάρει, δανείζουν άλλους- συγγενείς, φίλους ή γείτονες. Ακούνε και αυτοί διάφορα στην τηλεόραση, αλλά το βρίσκουν περιττό να φωνάξουν: Μα, ποιον κοροϊδεύετε;!

Ολοι ξέρομε ποιος κοροϊδεύει ποιον. Ακούμε πως οι λεγόμενες ΔΕΚΟ θα γίνουν ιδιωτικές, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Αναρωτιέμαι πώς έτσι; Μήπως οι ιδιώτες, που θα τις αγοράσουν, θα πάρουν μεγαλοψυχικά ανθρώπους στη δουλιά τους, για να μην πεινάνε, να μη δανείζονται και να είναι ευτυχισμένοι; Δηλαδή, τους είχα παρεξηγήσει;

Ομως, ας είμαι και λίγο καλόπιστη. Ναι, μπορεί αυτό το ενάμισι εκατοστό ή και κάτι περισσότερο, που κατέβηκε η ανεργία, να είναι αληθινό. Εντάξει. Ας σκεφτώ και λίγο. Πόσα «γαλάζια παιδιά» διορίστηκαν; Ποιο είναι το ποσοστό τους στο εκατό της ανεργίας; Μήπως είναι αυτός ο δικός τους αριθμός που κατέβασε την ανεργία;

Είμαι υπέρ του δικαιώματος στη δουλιά. Μόνο που αυτό το δικαίωμα ανήκει γενικά και σε όλους τους ανθρώπους. Η ανεργία και το επίδομα ανεργίας είναι ένα πολύ δαιμόνια έξυπνο κόλπο της πλουτοκρατίας. Είναι ένα μεθοδευμένο μέσο για πολλών ειδών απειλές οικονομικής, κοινωνικής και ψυχικής καταπίεσης. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο όλα αυτά να μετατραπούν σε πολιτική σκέψη.

Ας σκεφτούμε, λοιπόν.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ