Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επικυρώνει το αδιέξοδο
  • Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ζήτησε την... κατανόηση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής
  • Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Διαδημοτική Επιτροπή για τις 16 Οκτώβρη και τις 3 Νοέμβρη

Επιμένει η κυβέρνηση να διαιωνίζει το πρόβλημα. Ολα τα σκουπίδια προς το παρόν - και μάλλον και προς το μέλλον - θα οδηγούνται στα Ανω Λιόσια...
Επιμένει η κυβέρνηση να διαιωνίζει το πρόβλημα. Ολα τα σκουπίδια προς το παρόν - και μάλλον και προς το μέλλον - θα οδηγούνται στα Ανω Λιόσια...
Τη στιγμή που οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση της χωματερής, η κυβέρνηση χτες, διά στόματος του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, δηλώνει ότι... ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις... Ετσι απλά, τη στιγμή που και η ίδια φέρει βαρύτατες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής των Ανω Λιοσίων με τη συνέχιση της μεταφοράς λυματολάσπης στη χωματερή, όπως προέκυψε και από την απάντηση που έδωσε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκου.

Ο Θ. Ξανθόπουλος παραδέχτηκε χτες ότι «24.000 τόνοι εναποτέθηκαν στο υπάρχον κύτταρο» της χωματερής, επιχειρώντας να... χρυσώσει το χάπι λέγοντας πως «μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη όσοι τόνοι πήγαιναν εδαφοποιούντο. Πρόκειται για χώμα που δε μυρίζει»... Ο υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι το έργο της ξήρανσης είναι η μόνη λύση. Εργο που θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2007. «Εως τότε - σημείωσε - η λυματολάσπη υπάρχει και ζητώ την κατανόηση, κυρίως των κατοίκων της περιοχής που πράγματι ταλαιπωρούνταν. Πρέπει κάπου να πάει η λυματολάσπη. Δυστυχώς, ο μόνος χώρος που επιτρέπεται να πάει αυτή τη στιγμή είναι στα Ανω Λιόσια».

«Γιατί συνεχίζετε μια αδιέξοδη πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά;» ρώτησε, παίρνοντας το λόγο ο Γ. Πατσιλινάκος αναφερόμενος και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που «διεκδικούν να μη γίνει συνέχεια της χωματερής των Ανω Λιοσίων η χωματερή της Φυλής». Οπως είπε: «Είναι τελείως παράνομη η απόρριψη και των απορριμμάτων και της λάσπης στη χωματερή», αφού «η μελέτη που έχει εγκριθεί είναι για υποπολλαπλάσιες ποσότητες», οπότε «έχουμε μια υπερκορεσμένη χωματερή». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «πρέπει να χωροθετήσετε νέους χώρους με όλες τις μελέτες που υπάρχουν» και «να βρεθεί χώρος για την επεξεργασία της λάσπης μακριά από τον οικιστικό ιστό».

Νέες κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους ακόμα πιο αποφασισμένοι οι κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων με βασικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα την πλήρη απομάκρυνση της χωματερής από το Θριάσιο και κάθε άλλης ρυπογόνου δραστηριότητας. Δυναμωμένοι ακόμα περισσότερο από την τελευταία ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση, με πορεία και συμβολικό αποκλεισμό της χωματερής χτες, στη Γενική Συνέλευση που διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16 Οκτώβρη στην περιοχή Ζοφριά στα Ανω Λιόσια, με αποκλεισμό της εισόδου και εξόδου της Αττικής Οδού από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 3 Νοέμβρη μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, με τις δύο αυτές κεντρικές συγκεντρώσεις, θα γίνονται διάφορες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ