Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ξέχασαν» το επικίνδυνο και ανθυγιεινό

«Εμπαιγμός». Αυτή η λέξη χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματος των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Αυτό τονίζεται και στο χτεσινό ψήφισμα των συνδικαλιστών από τις ενώσεις προσωπικού, που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική υπαναχώρηση. Προεκλογικά, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αυξήσεις, επέκταση της μάχιμης πενταετίας και το επικίνδυνο - ανθυγιεινό.

Το ψήφισμα αναφέρει πως στη σχετική διάταξη, που εισήχθη χτες στη Βουλή, δε χαρακτηρίζεται η εργασία του αστυνομικού, του πυροσβέστη και του λιμενικού ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή, απομονώνεται ένα ποσό σε ευρώ στο ύψος του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού για τέσσερα χρόνια με κατάληξη στα 57,6 ευρώ, ως αντιστάθμισμα των δυσχερών και αντίξοων συνθηκών, χωρίς αναφορά στην επικινδυνότητα της εργασίας και δεν επεκτείνεται η μάχιμη πενταετία σε όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων ζητούν στη σχετική προς ψήφιση διάταξη, τη ρητή καταγραφή στο κείμενό της ότι η όποια βελτίωση των αποδοχών του ένστολου προσωπικού με τη χορήγηση προσαύξησης 2% γίνεται λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας και ενσωματώνεται στο βασικό μισθό. Παράλληλα, ζητείται η επέκταση της μάχιμης πενταετίας από 1-1-1993 σε όλο το προσωπικό των ΣΑ, ανεξάρτητα από το χρόνο κατάταξής του και της υπηρεσίας όπου υπηρετεί.

Την ίδια ώρα, στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας για το νομοσχέδιο «αύξηση συντάξεων του Δημοσίου», στο οποίο έχει ενταχθεί η τροπολογία για τους εργαζόμενους στα ΣΑ, τόνιζε για άλλη μια φορά πως τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση, αναφέρει το νομοσχέδιο ότι τα χορηγεί σαν αντιστάθμισμα των δυσχερών και αντίξοων συνθηκών. «Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας δεν τολμήσατε να βάλετε τη φράση επικίνδυνων συνθηκών», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, που ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να κάνει σχετική δήλωση. Οσον αφορά το θέμα της μάχιμης πενταετίας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, αν θα υλοποιηθεί στο μέλλον αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ