Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Κύρια πρόκληση» η Λισαβόνα

Διαβεβαιώσεις στους τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η κυβέρνησή του είναι στοχοπροσηλωμένη στην ταχεία υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας έδωσε ο Κ. Καραμανλής, πασχίζοντας να πείσει ότι αξίζει να βρίσκεται στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.

Στην εξόφθαλμη προσπάθειά του να κερδίσει την «εμπιστοσύνη» των κεντρικοτραπεζιτών ο πρωθυπουργός παρουσίασε το «πλούσιο έργο» της κυβέρνησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, καθώς και το γνωστό όραμά του για μια Ελλάδα ορμητήριο των μονοπωλίων στις γειτονικές χώρες.

«Η Ελλάδα είναι, σήμερα, η πιο κατάλληλη έδρα για τα στρατηγεία και τα ερευνητικά κέντρα, μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες. Είναι, ταυτόχρονα, η πύλη που οδηγεί στην Ασία, στη Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας στα «συν» και ότι «μεταβάλλεται σταδιακά σε διεθνή ενεργειακό κόμβο», καθώς και ότι «είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη».

Παράλληλα, αναγόρευσε την υλοποίηση των στόχων της Λισαβόνας, όπως αυτοί εξειδικεύονται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, ως τη μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ. «Σήμερα - τόνισε - η κύρια πρόκληση για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Πρόκληση ακόμα, συνέχισε, «είναι η κατάκτηση, με συγκροτημένα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων, το ταχύτερο δυνατό, αλλά και σε περιβάλλον κοινωνικής συνεννόησης και συνεργασίας, των στόχων που ορίζει η Στρατηγική της Λισαβόνας».

Καυχήθηκε ότι «το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας έχει βελτιωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βελτιώνεται διαρκώς», καθώς η κυβέρνηση «διαμορφώνει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που βασίζεται στην ενθάρρυνση του υγιούς ανταγωνισμού...». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», προκειμένου η οικονομία να γίνει «πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή».

Με περισσή περηφάνια παρουσίασε τον απολογισμό της κυβέρνησης: «Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και απλουστεύσαμε τις φορολογικές διαδικασίες. Θέσαμε σε εφαρμογή αυξημένα επενδυτικά κίνητρα. Θεσπίσαμε ενιαίο νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο ανταγωνιστικός. Ενισχύσαμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Προχωρούμε σε νέες αποκρατικοποιήσεις...». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «με τη στήριξη της κοινωνίας» (!) προχωρά το «σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-20 00:00:00.0)
Ολα για τα υπερκέρδη των βιομηχάνων (2007-06-05 00:00:00.0)
«Στρατηγική» επίθεση κατά του λαού (2005-07-20 00:00:00.0)
Μέτρα για το δυνάμωμα των μονοπωλίων (2005-03-13 00:00:00.0)
Μια είδηση... από το Βερολίνο (2005-02-02 00:00:00.0)
ΦΟΡΟ-ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ (2002-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ