Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ
Οδηγός στους νέους αγώνες η θυσία τους

Συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας για τη θυσία της φλογερής γενιάς των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο βωμό του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, κυριάρχησαν στην εκδήλωση τιμής των εκτελεσμένων πατριωτών στο Μεζούρλο Λάρισας. Εκεί στο ματοβαμμένο λόφο, όπου γράφτηκε μια από τις μαρτυρικές κι ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, για μια ακόμα χρονιά ξανάσμιξαν, την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας των ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, συναγωνιστές και συγγενείς των θυσιασθέντων ηρώων και νεότεροι. Ηταν εκεί για να διαμηνύσουν στους κάθε λογής «ανιστόρητους» της εξουσίας ότι όσο κι αν προσπαθούν να διαγράψουν αυτές τις σελίδες δε θα τα καταφέρουν. Οι μνήμες παραμένουν και θα παραμείνουν ανεξίτηλες και δε θα ξεχάσουν τους αγωνιστές από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και άλλες περιοχές της χώρας, που την περίοδο 1946-1949 εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο από τους ντόπιους συνεργάτες των ιμπεριαλιστών.

«Οι χιλιάδες αγωνιστές, που μαρτύρησαν εδώ, έπεσαν όχι από ξένα βόλια, αλλά από ελληνικά δυστυχώς, γιατί ήθελαν την πατρίδα τους ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική, χωρίς εξαρτήσεις και ξένους προστάτες», τόνισε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Τ. Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Και υπογράμμισε: «Στις σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης του πολυεθνικού κεφαλαίου και όλων των φορέων του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, οι αγωνιστές και οι απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης, παρ' όλα τα χρόνια που κουβαλάμε στις πλάτες μας, στεκόμαστε όρθιοι στον αγώνα για τα ίδια μεγάλα ιδανικά και οράματα. Σ' αυτόν τον όμορφο πατριωτικό αγώνα, καλούμε τη νέα γενιά να ακολουθήσει. Γιατί, παρά τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που έχει, είναι ο μόνος δρόμος διεξόδου στα αδιέξοδα που δημιουργεί σήμερα η Νέα Τάξη Πραγμάτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΑΤΑΘ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων φορέων. Επίσης, οι Γιάννης Χώτος, Τάσος Τσιαπλές και Ελισαίος Βαγενάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λάρισας της ΚΝΕ, η δήμαρχος Γιάννουλης Δέσποινα Αράπκουλε, ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ