Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραδίδουν τον Ολυμπο στην επιχειρηματική εκμετάλλευση!
  • Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο, επιτρέποντας την ασφαλτόστρωση δρόμου στην «καρδιά» του βουνού, ενώ προετοιμάζονται και άλλες παρεμβάσεις
  • Καταγγέλλει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το δρόμο για την καταστροφή από ιδιώτες κερδοσκόπους ανοίγει η απόφαση του ΚΑΣ για ασφαλτόστρωση δρόμων στον Ολυμπο
Το δρόμο για την καταστροφή από ιδιώτες κερδοσκόπους ανοίγει η απόφαση του ΚΑΣ για ασφαλτόστρωση δρόμων στον Ολυμπο
To «βουνό των Θεών», ο Ολυμπος παραδίνεται για επιχειρηματική, τουριστική εκμετάλλευση, στα «νύχια» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας! Ο δρόμος ανοίγει μετά την - κατά πλειοψηφία - απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με βάση την οποία επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπαρμού - Βρυσοπούλες, που οδηγεί σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, στην «καρδιά» του ψηλότερου βουνού της χώρας.

Η «τουριστική αξιοποίηση» θα γίνει με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου στρατιωτικού, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο στρατό και δόθηκε από την Εκκλησία, καθώς και με την εγκατάσταση κι άλλων «τουριστικών υποδομών». Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται να γίνουν εντός του ευρύτερου χώρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000», θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Ολυμπο, η ΟΥΝΕΣΚΟ. Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι παρεμβάσεις «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» έχουν γίνει, ήδη, από τη δυτική πλευρά του βουνού, προς την Πιερία, την οποία επισκέπτονται πάνω από 110.000 άνθρωποι το χρόνο και καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 10.000 διανυκτερεύσεις στα τέσσερα καταφύγια της περιοχής.

Οτι η απόφαση του ΚΑΣ φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων προκύπτει και από το γεγονός ότι η έγκριση αφορά σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων οδοποιίας Σπαρμού - Βρυσοπούλες, που είχε υποβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αυτοδιοικητικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 εκκρεμούσε αίτημα τη Νομαρχίας Λάρισας για ασφαλτόστρωση του δρόμου προκειμένου να δημιουργηθεί χιονοδρομικό κέντρο και άλλες τουριστικές υποδομές, ενώ σύμφωνος είναι και ο Δήμος Ολύμπου.

Βεβαίως, ο Νομάρχης Λάρισας, Λ. Κατσαρός, σπεύδει να δηλώσει ότι «η ευαισθησία του για τον Ολυμπο ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη» και να υποστηρίξει πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προβούμε σε δράσεις και ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ολύμπου». Ομως, δεν πείθει για τις «αγνές προθέσεις» του, δεδομένου ότι και η δική του παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, όπως και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ που διοικούσε προηγουμένως τη Νομαρχία Λάρισας, έχουν δώσει πολλά «δείγματα γραφής» για το πώς αντιλαμβάνονται και προωθούν την ανάπτυξη γενικότερα και ειδικότερα την τουριστική.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

Την αντίθεσή της στην παράδοση του Ολύμπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία επισημαίνει ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου δε γίνεται για τους κατοίκους της περιοχής - άλλωστε δεν εξυπηρετεί κανέναν οικισμό - αλλά στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, της Νομαρχιακής Αρχής Λάρισας και του Δήμου Ολύμπου, για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου και τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα σημάνει παράδοση του Ολύμπου σε επιχειρηματίες.

Και συνεχίζει: «Κοροϊδεύουν τους κατοίκους των γύρω περιοχών, που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση με την αντιαγροτική και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική τους, ότι με την παράδοση του Ολύμπου στους επιχειρηματίες θα αναπτυχθούν τα χωριά. Ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματίες που "θα βάλουν στο χέρι" κι αυτήν την περιοχή του Ολύμπου και η Εκκλησία που κατέχει εκτάσεις σ' αυτήν την περιοχή. Οι ευθύνες που επωμίζονται είναι μεγάλες, αφού θυσιάζουν το φυσικό περιβάλλον, το ιστορικότερο βουνό της χώρας, τον Ολυμπο, στις ορέξεις των επιχειρηματιών».

Αναφερόμενη η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ στο πώς πρέπει να γίνει η ανάπτυξη της υπαίθρου και της συγκεκριμένης περιοχής, σημειώνει ότι αυτή προϋποθέτει πάλη ενάντια στην καταστροφική ΚΑΠ και τις αντιλαϊκές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, που μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας μπορεί να υπάρξει και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και τις διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Την ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών της μικρομεσαίας αγροτιάς σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Τη διασφάλιση διάθεσης των προϊόντων στην αγορά με τιμές που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες.
  • Αλλαγή των κριτηρίων καταβολής των επιδοτήσεων και κινήτρων, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σ' αυτά οι φτωχοί και οι νέοι αγρότες.
  • Κατασκευή και βελτίωση υποδομών (φράγματα, αρδευτικά, σύγχρονη αγροτική οδοποιία, ενίσχυση της συνεταιριστικής δραστηριότητας κλπ.).
  • Την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων της υπαίθρου με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κατασκευή δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, δωρεάν μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, ικανοποιητικές αγροτικές συντάξεις. Με τη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου των κατοίκων. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στην παράδοση του Ολύμπου και γενικότερα των βουνών και των φυσικών καλλονών στην επιχειρηματική δράση. Καταγγέλλει στο λαό της περιοχής και γενικότερα του νομού αυτά τα σχέδια και καλεί σε δράση για την αποτροπή τους. Η απόφαση για το δρόμο πρέπει να ακυρωθεί. Καλεί τους κατοίκους να καταδικάσουν τους εκλεκτούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε Νομαρχία και Δήμους, που προωθούν τέτοιες καταστροφικές πολιτικές. Το φυσικό περιβάλλον ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ