Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μία από τα ίδια η συνάντηση Μπους - Αμπάς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Της «πλήρους εμπιστοσύνης» του Λευκού Οίκου χαίρει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, τον οποίο ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε «άνθρωπο αφοσιωμένο στην ειρήνη και την ευημερία του λαού του». Οι Μπους και Αμπάς συναντήθηκαν, χτες, στην Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και για άλλη μια φορά δεν κατέληξαν σε τίποτε συγκεκριμένο πλην των γνωστών ευχολογίων, αλλά και των επίσης γνωστών αμερικανικών πιέσεων για «πάταξη της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

«Οι προοπτικές ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πιο κοντά από ποτέ» εκτίμησε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μαχμούντ Αμπάς μετά το τέλος της ωριαίας συνάντησής τους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αποχώρηση από τη Γάζα «δίνει νέες ευκαιρίες στους Παλαιστινίους», αρκεί η Παλαιστινιακή Αρχή «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ένοπλες συμμορίες και την τρομοκρατία προκειμένου να δοθεί πραγματική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».

Επίσης, κάλεσε το Ισραήλ «να αποφεύγει πράξεις που αντιβαίνουν στον οδικό χάρτη και να μην προχωρά σε επέκταση εποικισμών, ενώ θα πρέπει να διαλύσει όσους είναι παράνομοι», κάνοντας, έτσι, μια «χειρονομία προς τον Αμπάς», όπως σχολίαζαν πολλοί αναλυτές, παραβλέποντας, βεβαίως, ότι για την Ουάσιγκτον προφανώς υπάρχουν παράνομοι και νόμιμοι εποικισμοί. Ο Μπους κατέληξε εξαίροντας τις προσπάθειες του Αμπάς και τονίζοντας ότι «συμμερίζεται το όραμά του για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών δίπλα το ένα στο άλλο».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο «αναχωρεί πιο βέβαιος για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου». Ο Αμπάς επανέλαβε τη γνωστή παλαιστινιακή θέση περί αναγκαιότητας άμεσης επανέναρξης του διαλόγου και για το οριστικό καθεστώς και απαρίθμησε τα βασικά σημεία στα οποία κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να υπαναχωρήσει, όπως είναι οι απαγορεύσεις μετακινήσεων, τα σημεία ελέγχου και η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη. Φυσικά για όλα αυτά, όπως και για την ουσία της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, τίποτε νεότερο δεν προέκυψε από τη συνάντηση των δύο ανδρών, που συγκαταλέγεται στη σειρά όλων εκείνων των συναντήσεων που ολοκληρώνονται με χαμόγελα, ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ