Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΗΠΑ
Σε συναγερμό ενόψει της έκθεσης για Χαρίρι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ενόψει της γνωστοποίησης του περιεχομένου της ερευνητικής έκθεσης του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από κυβερνητικά κτίρια αλλά και εγκαταστάσεις ξένων αποστολών και του ΟΗΕ, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε όλες τις κεντρικές λεωφόρους και τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όλων των πόλεων, ελέγχοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα για ύπαρξη όπλων.

Οπως ανακοίνωσε η λιβανική ηγεσία, τα μέτρα αυτά είναι «προληπτικά» προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αναταραχές ή ένταση, που πιθανώς να προκληθεί όταν κοινοποιηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης. Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί περαιτέρω από τις αλλεπάλληλες διαρροές που φιλοξενούνται στα λιβανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση του ΟΗΕ εμπλέκει στη δολοφονία Χαρίρι τόσο Λιβανέζους όσο και Σύρους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ, Γερμανός δικαστικός Ντέτλεβ Μεχλίς παρέδωσε, χτες, ενώπιον των δημοσιογράφων το πολυσέλιδο πόρισμά του στον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα ενώ ταυτόχρονα θα κοινοποιηθούν στη Βηρυτό, όπου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι στιγμής, το βέβαιο είναι ότι από την έρευνα του ΟΗΕ έχουν εμπλακεί και συλληφθεί 4 Λιβανέζοι αξιωματικοί του στρατού, με στενές διασυνδέσεις με το συριακό στρατό όσο βρισκόταν στο Λίβανο.

Επαφές και διαβεβαιώσεις

Χτες, η Γενική Εισαγγελία του Λιβάνου ζήτησε, επισήμως, την έκδοση του Σύρου Ζουχάιρ Μουχάμαντ αλ Σίντικ, που κρατείται στη Γαλλία, με την κατηγορία της εμπλοκής στη δολοφονία Χαρίρι. Ο αλ Σίντικ δηλώνει πράκτορας των συριακών μυστικών υπηρεσιών, αλλά η Δαμασκός απαντά ότι καταζητείται και στη Συρία για απάτη και λιποταξία. Ο Σύρος Πρόεδρος, σε όλες τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, και μετά την αυτοκτονία του υπουργού Εσωτερικών και πρώην ισχυρού άνδρα των συριακών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, Γκάζι Κανάαν, επαναλαμβάνει επισταμένα ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται υπό οποιονδήποτε τρόπο στη δολοφονία Χαρίρι και ότι δεν είχε τίποτε να κερδίσει από μια τέτοια ενέργεια.

Στο μεταξύ, εντείνεται η κινητικότητα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Μπόλτον να επιβεβαιώνει ότι επιδιώκει, διά μέσου επαφών, την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε παράταση της έρευνας για το Χαρίρι προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Αντίθετα, όμως, ο Μπόλτον και άλλοι διπλωμάτες διέψευδαν ότι προετοιμάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στο οποίο θα επικρίνεται έντονα η Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ