Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σκάνδαλο από τη σύληση νεκρών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΪ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Κατεπείγουσες οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη δημοσιοποίηση των κατορθωμάτων του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν έστειλε χθες σε όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ διεθνώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς τα όσα παρουσίασε αυστραλιανός τηλεοπτικός σταθμός απειλούν να προκαλέσουν μεγάλη «επικοινωνιακή» ζημιά στην κυβέρνηση Μπους. Με μια γερή δόση υποκρισίας, ο εκπρόσωπός του Σιν ΜακΚόρμακ έλεγε ότι τα όσα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Dateline του SBC το βράδυ της Τετάρτης συνιστούν «πολύ σοβαρές κατηγορίες» και «δε συνάδουν με τις αξίες μας». Η εκπομπή, που βασίστηκε σε εικόνες που τράβηξε Αυστραλός «ενσωματωμένος» εικονολήπτης, παρουσιάζοντας Αμερικανούς στρατιώτες να καίνε τις σορούς νεκρών μαχητών Ταλιμπάν και να διαβάζουν μηνύματα, που είχαν στόχο να προκαλέσουν άλλους συμμαχητές τους να έρθουν να πέσουν στην παγίδα που είχαν στήσει οι ειδικευμένοι στον ψυχολογικό πόλεμο - psyops specialists - προσβάλλοντας το Ισλάμ, τις οικογένειές τους, τον ανδρισμό τους, κι ό,τι άλλο μπορούσαν να σκεφτούν εκείνη την ώρα. Οσο για τις «αξίες» της αμερικανικής κυβέρνησης, η κυρίαρχη είναι η επιβολή.

Το νέο «σκάνδαλο» εγείρει στην Ουάσιγκτον φόβους ότι θα υπάρξει μια ζημιά για την αμερικανική πολιτική αντίστοιχη με εκείνη που είχε προκαλέσει η αναφορά του Newsweek («Νιούσγουικ») περί σύλησης του Κορανίου - μια ιστορία που απέσυρε, πιεζόμενο από την κυβέρνηση Μπους, το περιοδικό, παρά το ότι οι μαρτυρίες πείθουν ότι αλήθευε και μάλιστα συνέβαινε με συστηματικό τρόπο.

Ο αμερικανικός στρατός «άρχισε έρευνα» για το περιστατικό, μετέδιδε χθες με κάθε σοβαρότητα το BBC, αν και ακόμη κι αν καταδικαστούν οι psyops specialists, επειδή έκαναν τη δουλιά που τους έχει ανατεθεί, οι ποινές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές που έχουν επιβληθεί στους βασανιστές μέχρι θανάτου, δηλαδή τους τρεις έως έξι μήνες «φυλάκισης».

Παρομοίως υποκριτική υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Αμυνας του Αφγανιστάν Αμπντουλ Ραχίμ Ουαρντάκ, που δήλωσε «σοκαρισμένος βαθιά» και «διέταξε έρευνα».

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν ανέφερε ότι το ρεπορτάζ «είναι εξοργιστικό. Οι Αμερικανοί καταπατούν τις βασικές αρχές του διεθνούς νομικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κάλεσε να «τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ