Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχονται απανωτές ρυθμίσεις

Στην προώθηση τεσσάρων νομοθετικών ρυθμίσεων - πέραν της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ - αναφέρθηκε ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Οι ρυθμίσεις, όπως είπε ο υπουργός, είναι οι εξής:

  • Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, που έχει σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Ρύθμιση για τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου.
  • Ρυθμίσεις για θέματα δημόσιας υγείας γιατί, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει πλήρης έλλειψη θεσμικού πλαισίου και ανεξέλεγκτη δράση όσον αφορά τις λεγόμενες παραϊτρικές εξετάσεις. Εδώ ο υπουργός περιέργως συμπεριέλαβε μικροεπεμβάσεις που αφορούν την εμφύτευση μαλλιών στο σοβαρό θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η τέταρτη ρύθμιση αφορά την εκπαίδευση και σχετικό σχέδιο παραδόθηκε στο υπουργείο απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι έτοιμες μέχρι το Σεπτέμβρη.

Ακόμα ο υπουργός μίλησε για τα εξής θέματα:

- Στα νοσοκομεία θα απασχοληθούν 2.500 άτομα με εντεκάμηνη σύμβαση ώστε έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινηθεί προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης θα χρησιμοποιηθούν 300 άτομα για εποχιακό προσωπικό στις τουριστικές περιοχές και άλλα 500 άτομα για τις άδειες μητρότητας στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος τα χαρακτήρισε μέτρα ανακούφισης, ωστόσο όμως πρόκειται για επικίνδυνες επιλογές σε λίαν ευαίσθητους τομείς.

- Αναγνώρισε ότι υπάρχει αδιέξοδο στα ψυχιατρεία με τις εφημερίες και είπε ότι υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία για εξεύρεση λύσης.

- Ανακοίνωσε τον εξορθολογισμό στη χωροταξική κατανομή των κλινικών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

- Ζήτησε την παραίτηση των διοικήσεων σε δυο νοσοκομεία - ένα στη Βόρεια Ελλάδα και ένα στην Αττική - για σοβαρές παραβάσεις.

Ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των νοσοκομείων υποστηρίζοντας ότι πλήρη στοιχεία θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Η περίπτωση, κατά τον υπουργό, της Β. Ελλάδας αφορά στην «εισαγωγή ασθενών απ' την Αλβανία» καθώς και τη χρησιμοποίηση Αλβανίδας «εν εφημερία» που δήλωνε γιατρός. Για το παραπάνω νοσοκομείο διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Οσον αφορά στο νοσοκομείο στην Αττική ο υπουργός είπε ότι ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης διότι δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του - αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

- Σε πρόσφατη συνάντηση με τους προέδρους των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου συζητήθηκε η δημιουργία Κέντρων υποδοχής των ασθενών και αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης, κατά τον υπουργό, συζητήθηκε ο ταμειακός προγραμματισμός των οφειλών των νοσοκομείων, ενώ όταν ερωτήθηκε για την αντιμετώπιση των χρεών των νοσοκομείων ο υπουργός είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

- Διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το «μπάχαλο» που επικρατεί στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο, στην οποία έχουν να καταστραφούν υλικά απ' το... 1960!

- Απ' τους ελέγχους του υπουργείου βρέθηκε ότι δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ