Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
Τα «σπασμένα» θα πληρώνει ο λαός

Εκτός από τα 100 δισ. δρχ. που στοίχισε η κατασκευή του έργου, τώρα προκύπτει ότι θα πληρώνεται πανάκριβα εφ' όρου ζωής η επιθεώρηση, συντήρηση και επισκευή του!

Παρά τα μισόλογα και τις υπεκφυγές, τόσο το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και ο γερμανικός οίκος συμβούλων «Γκερμάνιστερ Λόιντ» επιβεβαίωσαν χτες ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας στο περιβόητο στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ.

Και το χειρότερο είναι πως το πανάκριβο αυτό στέγαστρο (που στοίχισε στον ελληνικό λαό ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 100 δισ. δρχ., προκειμένου να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία και τα συμφέροντα μερικών «χορηγών» και «αθανάτων») θα χρειάζεται εφ' όρου ζωής επιθεωρήσεις, συντηρήσεις και επισκευές, που προφανώς θα στοιχίσουν κι αυτές «ο κούκος αηδόνι»!

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή του επιστολή - διανεμήθηκε από το ΥΠΠΟ - ο οίκος «Γκερμάνιστερ Λόιντ», ο οποίος για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε από το Μάρτη ως το Δεκέμβρη 2004 πολλές επιθεωρήσεις στο έργο, παραδέχεται ότι μετά από αυτές «προτάθηκαν συγκεκριμένες διορθωτικές ενέργειες και περαιτέρω έλεγχοι, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της κατασκευής».

«Οσο μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση της μεταλλικής κατασκευής από τους ελέγχους μας, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας ή και ασφάλειας του Στεγάστρου στον παρόντα χρόνο», (σ.σ. δηλαδή προς το παρόν!), αναφέρει εξαιρετικά εύλογα σε άλλο σημείο η επιστολή του γερμανικού οίκου, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για το άμεσο μέλλον...

Παράλληλα, δηλώνει ότι «κατασκευές αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας, απαιτούν διά βίου επιθεώρηση και περιοδικούς ελέγχους. Οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, με το πέρας της κατασκευής και για όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου, όπως αναφέρεται στις εκθέσεις μας». Βέβαια, η εταιρία δεν αναφέρει πόσο θα κοστίσουν και ποιος θα πληρώσει τις συντηρήσεις αυτές. Ωστόσο, από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού προκύπτει ότι γι' αυτές υπόχρεη και υπεύθυνη θα είναι η κατασκευάστρια κοινοπραξία μόνο μέχρι το τέλος Νοέμβρη 2005, οπότε και το έργο παραλαμβάνεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, από το τέλος του μήνα και εφ' όρου ζωής τα έξοδα αυτά θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός...

Αλλωστε, όπως συμπεραίνεται από την ίδια ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η κοινοπραξία δεν ήθελε να αναλάβει τις «αναγκαίες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις, όπως αυτές υπεδείχθησαν από τον ανεξάρτητο γερμανικό οίκο» ούτε και τώρα που δεν έχει παραδώσει το έργο και γι' αυτό κατέθεσε ενστάσεις στην υπηρεσία. Ωστόσο, «τελικά συμμορφώθηκε», αναφέρει το ΥΠΠΟ...

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του γερμανικού οίκου επισημαίνονται τα εξής, μεταξύ άλλων, προβλήματα:

  • Αποκλίσεις στη συναρμολόγηση των συγκολλήσεων των σωλήνων των τόξων έως και 25 χιλιοστά.
  • Διάκενα στις κοχλιωτές φλάντζες των τόξων έως και 100 χιλιοστά.
  • Αρμοί στις προσθήκες έως και ένα χιλιοστό που εγκυμονούν διείσδυση της βροχής.
  • Κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης ρωγμών στις συγκολλήσεις.
  • Μεγάλα κενά στις βάσεις έδρασης των τόξων που ανέρχονται στα 35 χιλιοστά, που συμπληρώθηκαν με προσθήκες, με κίνδυνο μείωσης της αντοχής τους.
  • Λανθασμένος τρόπος ανοίγματος των οπών στις περιοχές όπου διασταυρώνονται οι επιμήκεις και περιμετρικές συγκολλήσεις των τόξων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα (2023-09-30 00:00:00.0)
Το ...«αυτόνομο» και «ανεξάρτητο» ΚΑΣ (2009-06-20 00:00:00.0)
Λάθος (!) η στατική μελέτη... (2007-09-14 00:00:00.0)
Η κοινοπραξία έκανε ό,τι ήθελε... αλλά συνεχίζει! (2006-01-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «θριαμβολογίες» (2004-05-12 00:00:00.0)
"Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο" (1999-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ