Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντάθηκε το Μάη το φορολογικό γιουρούσι

Αυξημένα κατά 26,37% ήταν τα έσοδα που εισπράχτηκαν από τις ΔΟΥ (προσωπικοί φόροι, ΦΠΑ κλπ) το Μάη του 2000, ποσοστό που είναι σχεδόν δεκαπλάσιο του πληθωρισμού, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία  «πλεονάσματος» 330 δισ. δραχμών για το Α΄ 5μηνο του 2000

Επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού το Μάη του 2000, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν και καταγράφουν μήνα το μήνα τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Φωτιάδης, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν 16,9% το μήνα Μάη 2000 και 12,6% στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Στη γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, διευκρινίζεται πως η αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 12,6% ήταν μεγαλύτερη από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση (προσδοκούσε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,5%), έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για το διάστημα του πενταμήνου ένα πλεόνασμα συνολικού ύψους 370 δισ. δραχμών! Το πλεόνασμα αυτό, προκύπτει από το γεγονός ότι αυξήθηκαν πάνω από το μέσο ετήσιο στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση κατά 330 δισ. δραχμές τα έσοδα των ΔΟΥ (φορολογικά έσοδα) και κατά 67 δισ. δραχμές τα τελωνειακά έσοδα. Αντίθετα, τα έσοδα υπολόγου παρουσίασαν μείωση 27 δισ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τετράμηνο Γενάρης- Απρίλης 2000, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 1999, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 11,1%. Το ποσοστό αύξησης των εσόδων στο τετράμηνο (11,1%) είναι μικρότερο από το 12,6% της αύξησης των τακτικών εσόδων στο πεντάμηνο. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που ενώ η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «θετικό», στην πραγματικότητα βεβαιώνει ότι το μήνα Μάη - δηλαδή ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη 2000 - εντάθηκε η φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα εξής, επίσημα, στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία μας πληροφορούν ότι:

  • τα έσοδα των ΔΟΥ, δηλαδή τα φορολογικά έσοδα (φορολογία προσωπικών εισοδημάτων, κερδών, ΦΠΑ κλπ) που κατά κύριο λόγο βαρύνουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αυξήθηκαν κατά 26,37% το μήνα Μάη και κατά 17% στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2000. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι φέτος το Μάη οι ΔΟΥ (Εφορίες) εισέπραξαν συνολικά 1.017,5 δισ. δραχμές, έναντι 805,2 δισ. δραχμών πέρσι το Μάη (δηλαδή 212,3 δισ. περισσότερα από πέρσι).
  • τα έσοδα των τελωνείων, παρουσίασαν μικρότερη αύξηση, που ανήλθε στο 18,4% για το μήνα Μάη και μόλις 7,6% στο πεντάμηνο.
  • τα συνολικά έσοδα (από ΔΟΥ, τελωνεία, υπολόγους συμψηφισμών) αυξήθηκαν 16,8% το μήνα Μάη (από 1.120,4 δισ. δραχμές το Μάη του 1999, ανήλθαν φέτος σε 1.308,7 δισ. δραχμές) και στο πεντάμηνο κατά 12,6% (από 4.105,3 δισ. δραχμές πέρσι, σε 4.623,8 δισ. δραχμές φέτος).

Το γεγονός ότι φέτος το Μάη, αλλά και στο πεντάμηνο, είχαμε σχεδόν τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης των τακτικών εσόδων σε σχέση με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για φέτος, βεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη συνεχίζει - και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς - το φορολογικό γιουρούσι σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Και αυτό, μπορεί τώρα να το κάνει με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς η περίοδος ψηφοθηρίας έληξε στις 9 Απρίλη και τώρα το ΠΑΣΟΚ - που ξανασχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση - μπορεί να ερμηνεύει όπως θέλει το εκλογικό αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ