Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 63
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΕΡΙΚΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ιδού τι εστί «εκσυγχρονιστικό» ... βερίκοκο

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους παραγωγούς να αγωνιστούν για την προάσπιση του εισοδήματός τους

Aπό προηγούμενη κινητοποίηση των βερικοπαραγωγών Κορινθίας
Aπό προηγούμενη κινητοποίηση των βερικοπαραγωγών Κορινθίας
Αντιμέτωποι με νέα οικονομική καταστροφή κινδυνεύουν να βρεθούν για άλλη μια χρονιά οι Ελληνες βερικοκοπαραγωγοί. Οι προοπτικές για τις τιμές και τη διάθεση της παραγωγής δε φαίνεται να είναι καλές και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει απούλητο και να σαπίσει στα χωράφια. Το πρόβλημα αυτό επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, τονίζοντας πως μόνο με τον αγώνα θα στηριχτεί το εισόδημα των βερικοκοπαραγωγών.

«Αυτοί που θα κερδίσουν στα σίγουρα είναι οι βιομήχανοι κομπόστας και πούλπας, οι εξαγωγείς και οι έμποροι, που θα κάνουν τους γνωστούς εκβιασμούς για ν' αγοράσουν βερίκοκο όσο πιο χαμηλά μπορούν», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό, καλεί όλους τους βερικοκοπαραγωγούς του νομού «να βγουν από τώρα στους δρόμους διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους, για να προλάβουν τα χειρότερα».

Αναφερόμενη στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και ασπάζονται τα υπόλοιπα κόμματα, επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα στηρίζουν την πολιτική τους στους νόμους της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού". Θεωρούν αμάρτημα να προτείνουν και να πάρουν μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγρότη, γιατί θα θυμώσουν οι "εταίροι" μας και οι πολυεθνικές τροφίμων».

Παράλληλα, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης και τους μηχανισμούς που στήνει, προκειμένου να κάνει συνυπεύθυνους τους αγρότες στην καταστροφική πολιτική της, επισημαίνοντας: «Το ΚΚΕ λέει, ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και της παραγωγής του αγρότη, κόντρα στις αποφάσεις και τις εντολές της ΕΕ». Και υπενθυμίζοντας την περσινή δραματική κατάσταση για τους παραγωγούς βερίκοκων, όταν αναγκάστηκαν να δώσουν την παραγωγή τους με εξευτελιστικές τιμές ή δεν πληρώθηκαν την απόσυρση, καλεί τους παραγωγούς «να στήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και να ανατρέψουν αυτή την αντιαγροτική και καταστροφική πολιτική. Να απαιτήσουν αγωνιστικά τη στήριξη του βερίκοκου και όλης της αγροτικής παραγωγής του νομού, την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς». Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:

  • Να ανοίξουν με την έναρξη της συγκομιδής οι βιομηχανίες χυμών, πούλπας, κομπόστας και να αρχίσει η εξαγωγή, για να απορροφηθεί όλη η παραγωγή και να παταχτεί κάθε προσπάθεια εκβιασμού από τους βιομηχάνους, εξαγωγείς και εμπόρους.
  • Να διατεθεί μέρος της φετινής παραγωγής και με κοινοτική χρηματοδότηση για επισιτιστικούς σκοπούς.
  • Να πάρει μέτρα περιορισμού της ασύδοτης κερδοσκοπίας των εμπόρων της εσωτερικής αγοράς, ώστε η τιμή του καταναλωτή να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να ευνοούν τη ζήτηση.
  • Να δοθεί εθνική επιδότηση, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τιμή του βερίκοκου στις 130 δρχ./κιλό για την κομπόστα και στις 150 δρχ./κιλό για την εξαγωγή.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους κοινωνικούς φορείς, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους αγρότες και να συγκροτήσουν μαζί τους κοινό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ