Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αποκλείονται οι μικρότερες επιχειρήσεις

Ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

Οι προϋποθέσεις για την κατανομή των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ αποκλείουν εκ προοιμίου τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού τίθεται κριτήριο απασχόλησης μέχρι 250 άτομα. Αυτό τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) σε σχετική επιστολή του προς τους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας, σημειώνοντας επίσης ότι οι συνέπειες από τη δημιουργία «ενιαίας αγοράς» και η ένταξη στην ΟΝΕ επηρεάζουν αρνητικά τις μικρότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερα μέσα και στελεχικό δυναμικό. Το ΒΕΑ ζητάει όχι μόνο να μην αποκλείονται θεωρητικά οι μικρές επιχειρήσεις από τα κονδύλια του ΚΠΣ, αλλά να ενισχυθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι δέκα άτομα. Σ' αυτά τα πλαίσια ζητάει να διατεθεί τουλάχιστον το 50% των συνολικών πόρων στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι δέκα άτομα και το υπόλοιπο ποσοστό να διατεθεί αναλογικά με βάση τις κατά τεκμήριο ασθενέστερες κατηγορίες επιχειρήσεις από 10 άτομα και πάνω. Επίσης, προτείνει:

  • Την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων για την απόκτηση βιώσιμων μεγεθών. Επιπλέον, το ΒΕΑ ζητάει - προφανώς στα πλαίσια του συμβιβασμού με την αφαίρεση ζωτικού χώρου από τις μικρές επιχειρήσεις από τις πολυεθνικές - την ενίσχυση των υπεργολαβιών.
  • Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού και εισαγωγή νέων θεσμών χρηματοδότησης.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Σ' αυτά τα πλαίσια το ΒΕΑ φαίνεται να θεωρεί ότι ο θεσμός των αμοιβαίων εγγυήσεων και του εγγυητικού κεφαλαίου θα αποτελέσει σημαντικό μέσο χρηματοδότησης των μικρότερων επιχειρήσεων και ζητάει την ολοκλήρωσή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ