Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 63
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΟΣΟΕ
Ευσεβείς πόθοι

Να «κεράσει» αισιοδοξία επιχείρησε χτες η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, ωστόσο όμως η πραγματικότητα για τον αμπελοοινικό τομέα προδιαγράφεται απαισιόδοξη

 

Σε νέες στρατηγικές επιλογές, που εξυπηρετούν το στόχο της αναπτυξιακής πορείας του αμπελοοινικού κλάδου, δήλωσε αποφασισμένο να προχωρήσει το προεδρείο της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κατά τη χτεσινή 36η Γενική Συνέλευσή της. Ωστόσο, όμως, η πραγματικότητα διαφαίνεται διαφορετική, αφού η ΚΟΑ για τον αμπελοοινικό τομέα, η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις των εμποροβιομηχάνων δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους «ευχολόγια».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Γ. Μάρκου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η Οργάνωση κατάφερε να γίνει βιώσιμη. Ακολούθως, επισήμανε ότι η ελληνική αμπελουργία «πρέπει να έχει πρωταγωνιστή τον αμπελουργό και τη σύγχρονη εκμετάλλευσή του, που, με όπλα την παράδοση, την ιστορία, την ποιότητα και μόνιμο προσανατολισμό την αγορά, θα αξιοποιεί τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει». Και σημειώνοντας πως η επίτευξη αυτού του σκοπού αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, δήλωσε: «Αυτό που περιμένουμε είναι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους εκείνοι που με κάθε ευκαιρία αιτιολογούν τη στάση τους και τις επιλογές τους με μόνιμες παραπομπές στις συμφωνίες του ΠΟΕ, στην ΓΚΑΤΤ ή στις Βρυξέλλες». Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες για τον αμπελοοινικό κλάδο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ υπογράμμισε πως «σήμερα τα ίδια τα γεγονότα πιέζουν για λύσεις και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι χωρίς υπερβολή καταστροφική για τον κλάδο και τους αμπελουργούς».

Στις χτεσινές ομιλίες, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενότητα του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, κυρίως από τους εκπροσώπους της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ. Το θέμα αυτό σχολίασε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ ΣπύροςΣτριφτάρης, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Σας καλώ να ζητήσετε να σταματήσει η επιχορήγηση και στη μία Οργάνωση και στην άλλη, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ενότητα». Επίσης, ο Σπ. Στριφτάρης σχολίασε πως «η σημερινή κατάσταση στο αγροτικό κίνημα λίγους εξυπηρετεί και αυτοί δεν είναι οι αγρότες».

Σε αντιδιαστολή με τους άλλους ομιλητές, που έθεταν ως αναγκαιότητα τους υπάρχοντες νόμους της «ελεύθερης» αγοράς και τη σύσταση των διεπαγγελματικών Οργανώσεων ως τη λύση για την ανακούφιση του κλάδου, ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε τον παρακάτω προβληματισμό: «Ενόψει της "παγκοσμιοποίησης" δεν είναι ίσοι οι όροι της αγοράς και το ελληνικό κρασί είναι δεδομένο ότι θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Οι διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε καμία περίπτωση δε θα λύσουν τα προβλήματα των αμπελουργών, αφού είναι φανερό ότι θα εξυπηρετούν αντίθετα συμφέροντα». Οσο για τη λειτουργία της ΚΕΟΣΟΕ, αλλά και όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων, τόνισε: «Η συνεταιριστική οργάνωση πρέπει να δουλεύει με τους κανόνες της αγοράς, αλλά πάνω απ' όλα να παλεύει για τα συμφέροντα των παραγωγών». Και πρόσθεσε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους και να μη γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των ιδιωτών εμποροβιομηχάνων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχετικό νόμο της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ