Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε θέση «μάχης» το μεγάλο κεφάλαιο

Η ετοιμότητα, και επιθυμία, του ομίλου «Μυτιληναίος» να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, αναδείχτηκε στην ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης - της οποίας ήταν χορηγός - με θέμα «Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανεξάρτητους παραγωγούς και η συμβολή τους στο ενεργειακό σύστημα της χώρας». Είναι ολοφάνερο πως γενικότερα οι δυνάμεις της «αγοράς» - επιχειρηματίες και τράπεζες - ανυπομονούν να δραστηριοποιηθούν σε έναν τομέα που υπόσχεται πολύ χρήμα, αφού η κυβέρνηση με τα σχετικά νομοσχέδια που κατέθεσε εξασφαλίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως προέκυψε και από την ημερίδα, την εικόνα της ανεξάρτητης ηλεκτροπαραγωγής (εκτός από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) συνθέτει η έτοιμη μονάδα της ΤΕΡΝΑ στη Θήβα, ισχύος 150 MW και η μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν βεβαίως και οι σχεδιασμοί του ομίλου «Μυτιληναίος» που ήδη κατασκευάζει (ΜΕΤΚΑ) «ενεργειακό κέντρο» στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Το υπό κατασκευή ενεργειακό κέντρο θα αποτελείται από ένα σταθμό συμπαραγωγής 330 MW, ο οποίος θα προμηθεύει με ηλεκτρισμό την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΠΕΣΙΝΕ) που ανήκει στον όμιλο και έναν ανεξάρτητο σταθμό 412 MW που θα συνδεθεί με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σταθμός συμπαραγωγής αναμένεται να είναι έτοιμος στο τέλος του 2006 και ο ανεξάρτητος σταθμός τον Απρίλη του 2008. Μέχρι τότε έχει υποβληθεί στη ΔΕΗ πρόταση για την ηλεκτροδότηση της «Αλουμίνιον» για ένα χρόνο με ειδική - προνομιακή επίσης - τιμολόγηση.

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ έγινε αναφορά στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που αυξάνει σημαντικά και το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα ακόμη και οι μονάδες της ΔΕΗ με τις μικρότερες αποδόσεις να είναι πιο... ανταγωνιστικές. Παρέμβαση υπήρξε και από την πλευρά της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας αντιμετωπίζει την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως ευκαιρία για να... βελτιωθεί η επιχείρηση και ετοιμάζεται για επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ