Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Δυναμώνει η καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

Συνεχίζεται η καμπάνια για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, που εξακολουθούν να βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι σε πέντε φυλακές ανά την αμερικανική επικράτεια. Δεκάδες είναι οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που υπογράφουν την έκκληση, ανάμεσά τους ο Νοτιοαφρικανός ιερέας βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, η βραβευμένη με Νόμπελ Νοτιοαφρικανική συγγραφέας Ναντίν Γκόρτιμερ, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ιθαγενών από τη Γουατεμάλα, Ριγομπέρτα Μεντσού, ο επίσης βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, η Ντανιέλ Μιτεράν και δεκάδες άλλοι.

Οι πέντε Κουβανοί αναζητούσαν πληροφορίες δημόσιου χαρακτήρα για να προστατέψουν τον κουβανικό λαό από τρομοκρατικές ενέργειες, που προέρχονταν από τις εξτρεμιστικές αντικουβανικές οργανώσεις και πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Συνελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 1998, δικάστηκαν σε μια δίκη που διήρκεσε περισσότερο από 7 μήνες, μια δίκη που παραβίασε κάθε έννοια Δικαίου και των ίδιων των νόμων των ΗΠΑ και των άρθρων 5, 6, 8 του Συντάγματος, αφού δεν επιτράπηκε αλλαγή τόπου διεξαγωγής της δίκης και η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι υπό την πίεση της αντικουβανικής μαφίας.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση το Δεκέμβρη του 2001 και το Γενάρη του 2002 άρχισε να προετοιμάζεται η διαδικασία της έφεσης. Τον Απρίλη του 2003 παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και το Μάρτη του 2004, ένα χρόνο μετά, έγινε μια προφορική ακρόαση στο περιφερειακό Εφετείο 11 της Ατλάντα. Τελικά τον περασμένο Αύγουστο, το Εφετείο ακύρωσε τις ποινές και διέταξε την επανάληψη της δίκης εκτός του Μαϊάμι, αλλά η Εισαγγελία έκανε προσφυγή κατά της απόφασης και η υπόθεση εκκρεμεί να επαναδικαστεί σε δικαστήριο της Ατλάντα. Εκτοτε οι αμερικανικές αρχές κωλυσιεργούν, ενώ οι πέντε Κουβανοί παραμένουν στις φυλακές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ