Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στην Κούβα και στους ξεσηκωμένους των γαλλικών «γκέτο»

Σε μεγάλη εκδήλωση, στο Παρίσι, μίλησε το περασμένο Σάββατο η Δ. Μανωλάκου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι συγκέντρωση αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχε επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό στάδιο «Νέλσον Μαντέλα» στο γαλλικό προάστιο Σεν Ντενί και που διοργάνωσαν δεκάδες γαλλικές οργανώσεις, ανάμεσά τους ο Σύνδεσμος Γαλλοκουβανικής Φιλίας και ο «Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση», πήραν μέρος και εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων από 15 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, εκπροσώπησε το Κόμμα στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο πρέσβης της Κούβας στη Γαλλία. Πέρα από την καταδίκη της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Νησιού της Επανάστασης, η συγκέντρωση έγινε και μια πρώτη διεθνής εκδήλωση αλληλεγγύης στους τωρινούς αγώνες στη Γαλλία και αντίστασης στην καταστολή της γαλλικής κυβέρνησης.

Με την ευκαιρία η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των "γκέτο" και καταγγέλλει την κρατική βία και τον αυταρχισμό απέναντι στα καταπιεσμένα και απεγνωσμένα φτωχά λαϊκά στρώματα των εργατικών συνοικιών της Γαλλίας. Και αυτή η εξέγερση αναδεικνύει ότι πολιτικές και κοινωνικές είναι οι αιτίες. Η φτώχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα και οι κοινωνικές ανισότητες είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αφού έκανε εκτενή αναφορά στον υπερσαραντάχρονο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, στις δολιοφθορές και στις επεμβάσεις, υπογράμμισε ότι δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν το φρόνημα του κουβανικού λαού και την ακτινοβολία της κουβανικής επανάστασης. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα δεν απέχει επί της ουσίας καθόλου από τη στρατηγική των ΗΠΑ, λέγοντας: «Με πρόσχημα τη δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον λεγόμενο πλουραλισμό, η ΕΕ εκβιάζει με διάφορα μέσα τον κουβανικό λαό να απεμπολήσει τις σοσιαλιστικές του κατακτήσεις, να συναινέσει στην ανατροπή της επανάστασης».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σήμερα επιβάλλεται να ενταθεί η αλληλεγγύη των λαών και για την άρση του εμπάργκο και για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών και για την έκδοση στη Βενεζουέλα του εγκληματία πρώην πράκτορα της CIA Λ. Π. Καρίλες. Κλείνοντας με έμφαση σημείωσε ότι «η επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στην Κούβα δεν είναι απλά μια επίθεση ενάντια στην κυριαρχία ενός έθνους. Είναι και μια προσπάθεια να χτυπηθεί το σύμβολο, η ελπίδα και η απτή απόδειξη ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός, ότι είναι η μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφιση διακρατικών συμφωνιών σε βάρος των λαών (2018-05-17 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Κουβανού πρέσβη (2011-11-22 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους 5 Κουβανούς αγωνιστές (2011-10-18 00:00:00.0)
Πλούσια δράση - δεσμοί με αγωνιστές σε όλο τον κόσμο (2009-02-17 00:00:00.0)
Με την Κούβα της αντίστασης και του αγώνα (2008-09-23 00:00:00.0)
Η Κούβα δεν είναι μόνη! (1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ