Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψήφιση διακρατικών συμφωνιών σε βάρος των λαών

Ψηφίστηκαν χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής οι δύο νέες αντιδραστικές συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και οι οποίες αφορούν τη «Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών με την Κούβα» και την «επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για την πρώτη, η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι επειδή το ΚΚΕ διαχρονικά «εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στην Κούβα και το λαό της, υπερασπίζεται την κουβανική Επανάσταση και τις κατακτήσεις της και απαιτεί να σταματήσουν ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και κάθε επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις», καταψηφίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τόνισε ότι η ΕΕ, ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, όπως φάνηκε και με τις ίσες αποστάσεις που κράτησε από τη σφαγή των ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, «έχει τις δικές της επιδιώξεις, τους δικούς της στόχους, με βασικό να στρώνει το χαλί για συνθήκες επέκτασης συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους, αλλά και υπονόμευσης των λαϊκών κατακτήσεων. Οι στόχοι λοιπόν αυτοί είναι εμφανέστατοι στο κείμενο συμφωνίας, όπου αναφέρεται σε ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα», τα οποία «στη γλώσσα της ΕΕ, του κεφαλαίου, σημαίνουν επέμβαση στα εσωτερικά κρατών, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, διαμόρφωση του εδάφους για την επέμβαση μονοπωλιακών επιχειρηματικών συμφερόντων, με κριτήριο το κέρδος. Σημαίνουν υπονομευτικές ενέργειες κατά των κατακτήσεων της κουβανικής Επανάστασης, των κατακτήσεων του κουβανικού λαού».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κόμμα μας αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε λογής αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην κουβανική Επανάσταση και καταδικάζει έμπρακτα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» και απαίτησε «να σταματήσουν ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, οι κάθε λογής επιθέσεις στο λαό της Κούβας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία ανάπτυξης της χώρας του».

Σχετικά με τη δεύτερη συμφωνία, την οποία επίσης καταψήφισε, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως «σημαιοφόρος» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, «να υλοποιήσετε ό,τι συμφέρει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ», ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο «τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, επιδιώκει να συμβάλει ώστε με γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στην ΕΕ οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία. Για το σκοπό αυτό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη στην αλβανική αστική τάξη», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, «στο πώς θα αλυσοδέσουν το λαό της γειτονικής χώρας στα δεσμά της ΕΕ», παίρνοντας τα κατάλληλα αντιλαϊκά μέτρα.

Η ΝΔ υπερψήφισε τη Συμφωνία για την Κούβα, ενώ καταψήφισε αυτήν για την Αλβανία, διότι, όπως εκτίμησε ο εισηγητής της, Σ. Κεδίκογλου, «δεν έχει ενσωματωθεί το κεκτημένο της ΕΕ στην εθνική τους έννομη τάξη», με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να τον κατηγορεί για «περίεργη τάση ουσιαστικά άρνησης του ευρωπαϊκού χαρακτήρα που ανέκαθεν είχε το κόμμα σας, και λόγω των στρατηγικών επιλογών του ιδρυτή του». Υπέρ και στις δύο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών» στη δεύτερη. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, αφού πρώτα επιδόθηκε σε ένα ακόμα αντικομμουνιστικό ντελίριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ