Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενόψει αποφάσεων το επόμενο δίμηνο

Με άξονες την παραπέρα προετοιμασία του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε παρουσία της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρ. Γκοτμούλερ, και του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ενώ η συζήτηση εστίασε στις λεγόμενες πολιτικές και στρατιωτικές προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη, αλλά και όσων αναμένεται να αποφασιστούν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη.

Ακολούθησε συνάντηση της Επιτροπής με τους Α/ΓΕΕΘΑ από χώρες στενούς «εταίρους» του ΝΑΤΟ, δηλαδή Αυστραλία, Γεωργία, Ιορδανία, Φινλανδία και Σουηδία. Η συζήτηση επικέντρωσε στις στρατιωτικές συνεισφορές (προσωπικό και μέσα) στην «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» στη νότια «γειτονιά» της Ευρώπης. Ενδεικτικά, συζήτησαν την αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς και άλλα σχέδια για την «προβολή σταθερότητας» που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ σε ζώνες όπου αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ακολούθησε ενότητα αφιερωμένη στη λεγόμενη Αποτροπή και στην Αμυνα, συγκεκριμένα στην ενίσχυση της δομής της λυκοσυμμαχίας, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκέστερα στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Σε αυτήν τη λογική, εστίασαν σε επιμέρους ζητήματα όπως η περιλάλητη «στρατιωτική κινητικότητα», η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Η Σύνοδος λήγει με ενημέρωση «σχετικά με τις προσαρμογές της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες», ως κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ, για τις ανάγκες αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετοιμάζεται δε και σχετική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη.

«Η Συμμαχία προσαρμόζεται - πολιτικά, στρατιωτικά και θεσμικά. Προχωρώντας προς το μέλλον, είναι πρωταρχικής σημασίας να βελτιώσουμε τη συνολική μας στρατιωτική συνοχή, να αυξήσουμε την απόδοση των δυνατοτήτων μας και να συνενώσουμε περαιτέρω την πολιτική - στρατιωτική συνεργασία, που είναι τόσο μοναδική και θεμελιώδης για τη Συμμαχία μας», είπε επ' αυτού ο πρόεδρος της επιτροπής, Πάβελ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανθεκτικότητα» για τους ανταγωνισμούς και απέναντι στους λαούς (2020-05-15 00:00:00.0)
Εντατικά διαβούλια με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών (2018-05-15 00:00:00.0)
Απλώνει το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2018-01-17 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες στην «επιχειρησιακή προπαρασκευή» (2017-05-18 00:00:00.0)
Απλωσε το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2016-11-09 00:00:00.0)
Αποφάσεις για συνέχιση και επέκταση επιχειρήσεων (2014-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ