Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τίμησε τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με την καθιερωμένη ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας τίμησε χτες η Βουλή τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μίλησαν ο β' αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης και βουλευτές των κομμάτων. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών.

Από το ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής επισήμανε ότι το ΚΚΕ εξετάζει τα γεγονότα του βίαιου και βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν και τα ερμηνεύει από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ώστε «να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν από αυτά οι νεότερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία».

Οπως τόνισε, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών που εξελίσσονταν εκείνη την περίοδο ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τη διαμόρφωση εθνικών κρατών, ο ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε αντιμέτωπος με την τουρκική αστική τάξη, που επεδίωκε να εκτοπίσει πρώτα από όλα το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο και την ελληνική αστική τάξη, «που με το τότε πολιτικό της προσωπικό χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους, όμως, την τελευταία κρίσιμη στιγμή, στην τύχη τους». Αυτούς τους ανταγωνισμούς οι Ελληνες του Πόντου τους πλήρωσαν με γενικευμένο ματοκύλισμα και καραβάνια προσφύγων.

Επισήμανε ότι σήμερα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να μαίνονται, ενώ συνολικά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος γίνεται το πεδίο συγκρούσεων πολλών αστικών τάξεων, με τις εστίες του πολέμου να ρημάζουν χώρες όπως η Συρία, και να δολοφονούν λαούς όπως τον Παλαιστινιακό, από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

«Και σήμερα, όπως και τότε», συνέχισε, «οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς, που μόνο οι ίδιοι οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να αποσοβήσουν».

Δήλωσε ότι «το οργανωμένο ποντιακό κίνημα θα βρει στο ΚΚΕ έναν σταθερό συμπαραστάτη σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ