Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής επί τάπητος

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

«Πολύ μεγάλες» προσδοκίες δήλωσαν ότι έχουν Τσίπρας - Ζάεφ για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια

Eurokinissi

«Πολύ μεγάλες» προσδοκίες δήλωσαν ότι έχουν Τσίπρας - Ζάεφ για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια
Αρχίζει σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, με «ατζέντα» τους σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, ρόλο σημαιοφόρου των οποίων έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Κομμάτι αυτών των σχεδιασμών είναι και η εξεύρεση «λύσης» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εξ ου και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Και οι δύο πλευρές, όπως και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ύπαρξη μιας συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ καταρχάς στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας έτσι και το πραγματικό επίδικο, όπως και τους λόγους της «επιτάχυνσης» των σχετικών διεργασιών.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, εξάλλου, τις προηγούμενες μέρες σκιαγραφήθηκε μια συμφωνία με «χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων» με στόχους και χρονοδιαγράμματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα σημαντικά ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, θα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

«Προσηλωμένη» στο στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η ΠΓΔΜ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζ. Ζάεφ, σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», με αφορμή εκδήλωση για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Οπως ανέφερε, «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο. Μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ενώ χτες βράδυ συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο Ζ. Ζάεφ, ενώ το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για το ονοματολογικό προκύπτει τις τελευταίες βδομάδες και από τις πολύ πυκνές επαφές που υπάρχουν σε χαμηλότερο, διπλωματικό επίπεδο, στο τρίγωνο Αθηνών - ΕΕ - Σκοπίων.

Κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο του ΕΣΚ οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, στην ερώτηση τι προσδοκίες έχουν απ' τη σημερινή μέρα απάντησαν «πολύ μεγάλες» ο πρώτος και «μόνο επιτυχία» ο δεύτερος.

Ευρωατλαντική «ομοφωνία»...

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, πάντως, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «μπορεί να βρεθεί λύση» και ότι αυτό που μετράει είναι η «ποιότητα της συμφωνίας». Οπως λέει, «εάν αυτό είναι εφικτό στη Σόφια τόσο το καλύτερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να καταλήξουν σε συμβιβασμό που είναι αποδεκτός και για τις δύο χώρες. Μια λύση δεν είναι μόνο καλή για την ΠΓΔΜ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Επαναλαμβάνει εξάλλου πως «καμία χώρα που έχει ανοικτά συνοριακά ζητήματα με τους γείτονές της δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, και ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Τζ. Μπέιλι, με δηλώσεις του χτες, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στη «δέσμευση» των Σκοπίων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την «πρόοδο» της γείτονος στην πορεία της προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Να καταγραφεί, σχετικά, και ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, που μετείχε στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Σόφια, δήλωνε, αναδεικνύοντας και τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε αυτά τα θέματα: «Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

...σε φόντο όξυνσης των ανταγωνισμών

Εξάλλου, εικόνα «κυριαρχίας» στην περιοχή επιδιώκει να φιλοτεχνήσει η ΕΕ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, μέσα και απ' τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Για το σκοπό αυτόν το χρήμα ρέει άφθονο για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε έργα υποδομής, διασύνδεση υποδομών, ψηφιακών μέσων κ.ά. Οπως δηλώνει ο επίτροπος Γ. Χαν, «η Σύνοδος θα επιβεβαιώσει ξανά, και μια για πάντα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Αλλά η σημασία της Συνόδου δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις. Θα παρουσιάσουμε μια δέσμη διασυνδεσιμότητας με συγκεκριμένα έργα στους τομείς των μεταφορών, της Ενέργειας και της ψηφιοποίησης, τα οποία θα ενισχύσουν τους δεσμούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εντός της περιοχής και με την Ευρωπαϊκή Ενωση...».

Στο χτεσινοβραδινό ανεπίσημο δείπνο των ηγετών συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η ψηφιακή καινοτομία, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, σε συνέχεια της ανακοίνωσης αποχώρησης των ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το πώς θα επηρεαστούν ευρωενωσιακά μονοπώλια απ' την εξέλιξη αυτή. Σε μια δήλωση που αντανακλά την όξυνση του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε χτες πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, «έχει απαλλάξει την Ευρώπη από όλες τις ψευδαισθήσεις» καθώς «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως, αν χρειαστούμε χείρα βοηθείας, θα τη βρούμε στην άκρη του χεριού μας». Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα «νέο φαινόμενο - την καπριτσιόζικη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης» και κατέληξε λέγοντας: «Κοιτάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να σκεφθεί πως με τέτοιους φίλους, τι τους θέλουμε τους εχθρούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ