Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις συμπληγάδες των αμερικανικών σχεδιασμών

Νέα παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ

«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα». Αυτά είπε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας χτες σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την Ενέργεια, αποτυπώνοντας «γλαφυρά» το πώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «διαθλώνται» μέσα από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, την προσπάθεια η Τουρκία να κρατηθεί στο ευρωατλαντικό «στρατόπεδο» των ανταγωνισμών αλλά και τους επικίνδυνους ρόλους που αναλαμβάνει στα σχέδια αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης - σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της πρεσβείας - είπε ότι «η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. Είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής μας σχέσης εδώ και πολύ καιρό».

Σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της εισήγησης και δείχνοντας το «υπόβαθρο» των σχεδίων των ενεργειακών κολοσσών και των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι «τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ όσο σήμερα», ενώ κατά την ανακοίνωση ο πρέσβης «εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως η «Exxon Mobil» και η «General Electric», στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Στο μεταξύ, τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «αναίτια κράτηση», ενώ είπε ότι «το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ. Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων».

Εξάλλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, χτες στις Βρυξέλλες. Επισήμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέφερε στον ομόλογό του ότι «θα πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο» και ότι «απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» που κρατούνται στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, χτες, 14 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν ξανά σε παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, συντηρώντας την τουρκική επιθετικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ