Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ανάκληση αμφότερων πρεσβευτών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η Βενεζουέλα ανακάλεσε χτες τον πρεσβευτή της στο Μεξικό, καθώς η διπλωματική κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω των δηλώσεων του Προέδρου Ούγκο Τσάβες Φρίας με τις οποίες είπε ότι ο Μεξικανός ομόλογός του Βισέντε Φοξ συμπεριφέρεται σαν «κουτάβι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» στη Λατινική Αμερική, κλιμακώθηκε. Σε συνέντευξή του στο «CNN en Espanol», o Φοξ - που επίσης απέσυρε τον Μεξικανό πρεσβευτή από το Καράκας - είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό του των Εξωτερικών, Λουίς Ερνέστο Ντερμπές, για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Η σύγκρουση Τσάβες - Φοξ δεν είναι «προσωπική», αντίθετα αφορά σημαντικές πολιτικές επιλογές με συνέπειες για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική: ο Φοξ στήριξε την εφαρμογή της NAFTA και τοποθετείται υπέρ της CAFTA, που ο Τσάβες καταπολεμά καθώς θεωρεί ότι υπαγάγει την περιφέρεια σε καθεστώς εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Ο Φοξ διά του εκπροσώπου του Ρούμπεν Αγκιλάρ είπε ότι η απόσυρση των πρεσβευτών δε σημαίνει την «πλήρη διακοπή των σχέσεων» Μεξικού - Βενεζουέλας, και βεβαίωσε ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών δε θα υποστούν ζημιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ