Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αυταρχικός κατήφορος κατά αντιιμπεριαλιστών

Πάνω σε δύο νεολαίους, που κολλούσαν αντιΝΑΤΟικές αφίσες, ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής 11/12 οι αστυνομικές δυνάμεις της Σόφιας. Συγκεκριμένα, οι Βλάντο Τρίτσκοφ και Στεφάν Αντόνοφ, μέλη της νεολαιίστικης οργάνωσης «Κίνημα Αντίστασης 23ης Σεπτέμβρη» συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές, την ώρα που κολλούσαν αφίσες για τη διαδήλωση του Σαββάτου 12/11, ενάντια στις ξένες βάσεις στη Βουλγαρία. Οι 4 αστυνομικοί, αφού αρχικά πέρασαν χειροπέδες στους διαδηλωτές, στη συνέχεια άνανδρα τους ξυλοκόπησαν, τους έριξαν στη γη και τους ποδοπάτησαν για περίπου μισή ώρα. Μετά οδηγήθηκαν στο 3ο αστυνομικό τμήμα της Σόφιας, όπου παρά το ότι ζήτησαν γραπτώς 5 φορές ιατρική βοήθεια, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τους την παράσχουν.

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε το πρωί του Σαββάτου στο αστυνομικό τμήμα ο Ιβάν Πρέντοφ, μέλος του ΠΓ του Βουλγάρικου ΚΚ «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», ζητώντας την απελευθέρωση των δύο νεαρών, ενάντια στους οποίους οι αστυνομικές αρχές προσκόλλησαν την κατηγορία της «επίθεσης και του τραυματισμού αστυνομικού». Οι αστυνομικές αρχές της Σόφιας δεν επέτρεψαν τη συνάντηση των δύο νεαρών ούτε με τους γονείς τους, που κατέφθασαν αργότερα, ούτε με το δικηγόρο τους, αλλά ούτε και με 3 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΑΤΑΚΑ», που επισκέφθηκαν το αστυνομικό τμήμα, για να ζητήσουν την απελευθέρωση των νεαρών. Κάτω όμως από τη γενική κατακραυγή δέχτηκαν να μεταφέρουν τους δύο νεαρούς αντιιμπεριαλιστές για πρώτες βοήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «σοσιαλιστής» υπουργός Εσωτερικών, Ρούμεν Πετκόφ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας, κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές αρχές, δηλώνοντας πως «δε δικαιολογώ την καταπάτηση των νόμων του κράτους μας κι ανεπιφύλακτα στηρίζω τις ενέργειες των αστυνομικών οργάνων».

Αποκορύφωση όλου αυτού του αντιδημοκρατικού κατήφορου των βουλγαρικών αρχών είναι η ενεργοποίηση και του αντιτρομοκρατικού νόμου, για την κράτηση των δυο διαδηλωτών για 72 ώρες παραπάνω (πέραν του πρώτου 24ωρου), με την κατηγορία της «τρομοκρατικής πράξης», μέχρι να οδηγηθούν σε δίκη. Θυμίζουμε ότι τη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ στήριξαν πρόσφατα και στην Ελληνική Βουλή τα κόμματα του ευρωμονόδρομου: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ.

Η διαδήλωση

Στο μεταξύ, πάνω από 1.500 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου στη Σόφια, ενάντια στις ξένες, συγκεκριμένα αμερικανικές, βάσεις στη Βουλγαρία, που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και το Βουλγάρικο Κοινωνικό Φόρουμ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμουνιστικών κι άλλων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων της Βουλγαρίας, όπως το νεολαιίστικο κίνημα «Αντίσταση 23η Σεπτέμβρη», αλλά και η ΠΚΣ Βουλγαρίας.

Διαμαρτυρία από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα τη σύλληψη, βάναυση κακοποίηση κι ενεργοποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις βουλγαρικές αρχές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Το ΚΚΕ εκτιμά πως πρόκειται για πράξη απολύτως συμβατή με τη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ των μονοπωλίων, του αυταρχισμού και της κρατικής τρομοκρατίας.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στις αντιιμπεριαλιστικές και αντιπολεμικές δυνάμεις της Βουλγαρίας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δύο νεολαίων, την κατάργηση των αυταρχικών μέτρων και το σεβασμό των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έχουν κατακτηθεί από τους λαούς με αίμα και θυσίες».


Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις 5 Βούλγαρων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας (2023-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις (2013-07-26 00:00:00.0)
Προσπάθεια τρομοκράτησης Ελλήνων φοιτητών (2001-10-03 00:00:00.0)
Νέα έκρηξη βόμβας με ένα νεκρό (2000-11-17 00:00:00.0)
"Επεισοδιακό Σαββατοκύριακο" (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ