Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η γιαγιά από το Ηράκλειο

Ηταν μεσημέρι της Πέμπτης 17 Νοέμβρη 2005. Πήγαινα - όπως και χιλιάδες άλλοι Αθηναίοι κάθε ηλικίας - στο Πολυτεχνείο. Βγαίνοντας από τον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στην Πλατεία Βικτώριας, είδα μπροστά μου να ανεβαίνει σιγά σιγά, τα σκαλιά προς την έξοδο, μια γιαγιά. Είχε στην πλάτη της ριγμένη την κόκκινη μαντίλα με το σφυροδρέπανο και τα 3 γράμματα του ΚΚΕ, κρατώντας στο ένα χέρι την πατερίτσα της και στο άλλο την τσάντα και ένα μπουκέτο κατακόκκινα τριαντάφυλλα.

Εξω έβρεχε. Η γιαγιά δεν είχε ομπρέλα. Ανοίγοντας την ομπρέλα μου, τη ρώτησα αν πηγαίνει στο Πολυτεχνείο. «Μα και βέβαια. Πού αλλού θα πήγαινα με τέτοιο καιρό παιδάκι μου», μου απαντά και κοντοστάθηκε να πάρει μια ανάσα. Πήρα τη γιαγιά κάτω από την ομπρέλα, ώστε να μοιραστούμε τη βροχή. Της είπα πως είναι σαν να συνοδεύω τη μάνα μου, η οποία - όσο ζούσε - έδινε και εκείνοι πάντα το δικό της «παρών» στο Πολυτεχνείο.

Η βροχή δυνάμωνε. Καθώς περπατούσα προς το Πολυτεχνείο, με τη γιαγιά «αγκαζέ», τη ρώτησα πόσο χρονών είναι: «Ογδόντα τεσσάρων», μου απαντά! Μάλιστα, παρακαλώ. Συνόδευα μια «δεσποινίδα» ...84 ετών! Κοιτάζοντας τα παπούτσια της, που ήταν μπροστά ανοιχτά, με τις μύτες των ποδιών να βρέχονται, βιάστηκε να μου εξηγήσει. «Δεν μπορώ να φοράω κλειστά παπούτσια. Είναι από τη φάλαγγα που μου κάνανε, στις εξορίες και τα ξερονήσια, επειδή είχα πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αγωνιζόμουνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Ομως δεν μπορώ και να μην πάω στο Πολυτεχνείο».

Μα γιαγιά, τις λέω. Θα αρρωστήσεις. Με τέτοιο καιρό, θα ήταν καλύτερα να μείνεις σήμερα στο σπίτι. Θα πάει η νεολαία.... Δεν πρόλαβα να τελειώσω την πρότασή μου και με διέκοψε, λέγοντάς μου: «Αν δεν πάμε εμείς οι μεγάλοι, να δείξουμε το παράδειγμα, τι θα πουν τα παιδιά μας. Τι θα πούνε τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας». Και, πρόσθεσε με νόημα: «Στεναχωριέμαι που σήμερα βρέχει και δε θα είμαστε περισσότεροι, για να βροντοφωνάξουμε "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Θα χαίρεται ο Μπους όπως θα χαίρονται ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου, επειδή σήμερα βρέχει και δε θα είμαστε τόσο πολλοί στην πορεία για να φωνάξουμε κατά των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Θα πας και στην πορεία, γιαγιά, τη ρώτησα. «Θα πάω, όσο κι αν βρέξει. Δεν παθαίνω τίποτε», μου είπε κοφτά. Και προσπαθώντας να με καθησυχάσει - ίσως και να δώσει κουράγιο στον εαυτό της - πρόσθεσε, με νόημα. «Κάθε φορά που πηγαίνω στο Πολυτεχνείο, κερδίζω 10 χρόνια ζωής». Απλά λόγια, γεμάτα σοφία. Στην ουσία, μεταφέροντάς μου την εμπειρία των 84 χρόνων της ζωής της, η γιαγιούλα, μου έλεγε πως μέσα από τους αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα η ζωή δε γίνεται μόνο καλύτερη αλλά και μεγαλύτερη. Ολη η κουβέντα και ειδικά αυτό το τελευταίο, με έκανε να νιώθω πολύ περήφανος που γνώρισα και συνόδευσα στο Πολυτεχνείο τη γιαγιά από το Ηράκλειο Αττικής. Εστω και αν δεν τη ρώτησα για το όνομά της. Εξάλλου, δεν έχει σημασία πως τη λέγανε, αλλά αυτά που έλεγε.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ελεύθεροι κι ωραίοι του Νοέμβρη (2021-11-13 00:00:00.0)
Νοικοκυρεμένα πράγματα (2009-10-28 00:00:00.0)
Νοικοκυρεμένα πράγματα (2009-10-28 00:00:00.0)
Ο Σον Πεν για το «Ελα να δεις» (2009-02-15 00:00:00.0)
Τουρκία - Ελλάδα (2005-06-04 00:00:00.0)
Το συλλαλητήριο (2004-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ