Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Η γονοκτονία στο Αιγαίο, το νυχτερινό νέφος και η επιστροφή των αρκούδων

Ο παραπάνω τίτλος μπορεί να παραπέμπει σε τίτλους μεταμεσονύκτιων τηλεοπτικών εκπομπών, της διατεταγμένης πρασινογάλανης δημοσιογραφίας, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά (και με το αζημίωτο) τον πλήρη αποπροσανατολισμό των τηλεθεατών, όπου η γονοκτονία μπορεί να παραπέμπει σ' ένα έγκλημα που έγινε από ένα μέθυσο πατέρα ή μια μητέρα χρήστη ναρκωτικών, το νέφος σε όλα όσα πλανώνται πάνω από το (στημένο) πολιτικό σκηνικό του κατασκευασμένου made in USA δικομματικού μας συστήματος και η επιστροφή των αρκούδων, σε πράσινα παχύδερμα, που, ενώ λεηλάτησαν τον κρατικό κορβανά, μαζί με τους εκλεκτούς τους επιχειρηματίες, επιζητούν την αναβάπτισή τους από τα πορτοπαράθυρα της τηλοψίας και την επιστροφή τους στην εξουσία, υποσχόμενοι ότι θα επαναλάβουν τα ίδια, με περισσότερη, όμως, τεχνική και μαεστρία από τους νυν κυβερνώντες, αφού διαθέτουν εικοσαετή εμπειρία. Ο δικός μας τίτλος, όμως, είναι ρεαλιστικός και αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία ούτε καν μερικά δευτερόλεπτα δεν τους ανήκουν από τους τηλεοπτικούς νταβατζήδες.

Η λεηλασία των ιχθυοπανίδας

Η δραματική μείωση των ιχθυοπληθυσμών της Μεσογείου και ιδιαίτερα του Αιγαίου είναι ένα γεγονός που έχει επισημανθεί τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Βασική αιτία, η συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη υπεραλίευση, η οποία σε συνδυασμό με τη θαλάσσια ρύπανση έχει φέρει στα όρια της αναπαραγωγής πολλά είδη, ενώ είναι σαφές ότι κάποια απειλούνται με οριστική εξαφάνιση. Η προσκόμιση ολοένα και μεγαλύτερων κερδών και η χρήση υπερσύγχρονων εργαλείων έχουν δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες που ελέγχουν μεγάλο μέρος του αλιευτικού στόλου, να δρουν περίπου πειρατικά σε βάρος του θαλάσσιου πλούτου της χώρας. Η αδυναμία και κυρίως η απροθυμία των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να αλιεύεται ο γόνος, δηλαδή μικρού μεγέθους ψάρια πριν να αποκτήσουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής, άρα να τους δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους σε ισορροπία, κι έτσι να φτάνουν στα πιάτα των καταναλωτών ψάρια με τυπικά απαγορευμένο μέγεθος. Πάνω από 1.400 τόνοι γόπας και 1.200 μαρίδας διακινήθηκαν μόνο από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου και κανείς δεν έκανε τον παραμικρό έλεγχο. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η ζήτηση αυξάνεται, όπως αποκάλυψε έρευνα της «Γκρίνπις» στο Κερατσίνι και τη Μηχανιώνα, διαπράχθηκαν σωρεία παραβάσεων.

Η ύπαρξη νόμων και η απουσία εφαρμογής τους


Γρηγοριάδης Κώστας

Νομοθεσία υφίσταται, αλλά δεν εφαρμόζεται. Αρχές Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από καταγγελίες για παρόμοιο ζήτημα επέβαλε τεράστιο πρόστιμο στη γαλλική κυβέρνηση. Αν φυσικά στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι του υπουργείου Γεωργίας εξαντλούν τις δραστηριότητές τους στο ξεφούσκωμα των λάστιχων των τρακτέρ (βλ. ημέρες ΠΑΣΟΚ) και στην αναζήτηση μιας γαλοπούλας (βλ. γαλάζια περίοδος), με τις μαρίδες και τις γόπες θα ασχοληθούν; Ο πίνακας που παραθέτουμε δείχνει το ελάχιστο επιτρεπτό μέγεθος των ψαριών, που επιτρέπει να αλιεύονται και να διακινούνται στις αγορές.

Το νέφος αγρυπνά

Τα περί μόνιμης εγκατάστασης του νέφους στον αττικό ουρανό μόνον είδηση δεν αποτελούν. Ισως το μόνο που θυμίζουν είναι η (ορθή) ρήση των πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ, ότι το νέφος είναι «πολιτικό» κι ότι θα εξαφανιστεί σε τρία, αν θυμόμαστε καλά, χρόνια. Το νέφος, όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά θέριεψε και απλά μεταλλάχτηκε, ως προς τη σύστασή του, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της χρήσης των καταλυτικών αυτοκινήτων. Δυστυχώς, οι πολλαπλές μεταλλάξεις των σοσιαλφιλελεύθερων (αντι-Αμερικανοί, φιλο-Αμερικανοί, αντι-ΕΟΚικοί, ούλτρα φιλο-ευρωπαϊστές, εκσυγχρονιστές, συμμετοχικοδημοκρατικοί) δεν τους βοήθησαν στη μόνιμη εγκατάσταση στην πολυπόθητη και πολλαπλώς αποδοτική γι' αυτούς εξουσία, αλλά παρέδωσαν (μετά μεγάλης λύπης) τις πολυθρόνες τους στους τύποις αυθεντικούς νεοφιλελεύθερους, αλλά και εξ αίματος συγγενείς τους, της ΝΔ. Οι έως πρόσφατα γνώσεις μας για το νέφος, πέρα από τη σύστασή του, μας έλεγαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ρύποι εμφάνιζαν σημαντική ύφεση και άφηναν «ζωτικό χώρο» για κάποιες ανάσες στην πολύπαθη πόλη. Μια έρευνα, όμως, με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Αθήνας, που έλαβε χώρα τον τελευταίο χρόνο, έδειξε ότι τα μικροσωματίδια βρίσκονται συχνά πάνω από το όριο επιφυλακής και τις βραδινές ώρες. Το ίδιο παρατηρείται και με τις συγκεντρώσεις μαύρου καπνού, που είχε υποχωρήσει μετά από την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων, επαναφέροντάς μας στην περίοδο του ογδόντα.

Σταθερά στο άρμα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης

Τα μικροσωματίδια συχνά ξεπερνούν τα 83 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (κ.μ.), ενώ ο στόχος που έχει τεθεί, για το 2006, τα περιορίζει στα 40. Ο μέσος όρος είναι 44 μικρογραμμάρια ανά κ.μ., ενώ ο αντίστοιχος πριν από ένα χρόνο μόλις 31. Η γήρανση πολλών αυτοκινήτων, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η κακή συντήρηση των καταλυτών είναι μερικές από τις αιτίες που παραμένουν και τις βραδινές ώρες κυρίως της Παρασκευής και του Σαββάτου. Η βελτίωση της ατμοσφαιρικής ποιότητας του αέρα επιβάλλεται, διότι συσχετίζεται με την υγεία των κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Πώς αυτό θα συμβεί όμως, αν τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και δεν ελκύουν τους επιβάτες; Η πολιτική παραμένει αυτοκινητοπροσανατολισμένη, δέσμια των συμφερόντων των εταιριών αυτοκινήτων, ελαστικών και των εταιριών καυσίμων. Οσο για το περιαστικό πράσινο, που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, παραμένει άλλο ένα από τα ανέκδοτα της υπάρχουσας πραγματικότητας. Οι ελεύθεροι χώροι παραμένουν στο στόχαστρο και γίνονται άγρα των κατασκευαστικών εταιριών.

Οι αρκούδες στα Γρεβενά επιζούν

Τελικά, όπως δείχνουν στοιχεία πρόσφατης μελέτης της Ορνιθολογικής Εταιρίας, του Αρκτούρου και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, δεν «κατορθώσαμε» να εξαφανίσουμε την άγρια ζωή στην περιοχή των Γρεβενών. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι στην περιοχή ζουν πάνω από 50 αρκούδες, ένας πληθυσμός ισοδύναμος με αυτόν που φιλοξενείται στην τηλεοπτική φάρμα των νυχτερινών δελτίων και των εκπομπών «λόγου» των καναλιών. Αφορμή της έρευνας ήταν η Εγνατία Οδός και οι τυχόν επιπτώσεις στην άγρια ζωή. 15 επιστήμονες ανέλαβαν να καταγράψουν τα ζώα, που ζουν σε μια έκταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκτός από τις αρκούδες, που ως φαίνεται κατορθώνουν να επιβιώνουν παρά την έλλειψη άφθονης τροφής, στην ίδια περιοχή βρίσκονται τέσσερις ανταγωνιστικές αγέλες λύκων που ο συνολικός τους πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 20 ζώα. Μόνο την τελευταία δεκαετία βρήκαν το θάνατο από έλλειψη τροφής 13 λύκοι. Οπως επισημαίνεται, σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται τα αγριογούρουνα, που εμφανίζονται κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με παλιότερες εποχές. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει και αναλύουν πλήθος λεπτομερειών για τη ζωή των άγριων ζώων και ευελπιστούν οι υποδείξεις τους να εισακουστούν από την πολιτεία για να μην κινδυνέψει ο πληθυσμός τους με εξαφάνιση. Γεγονός που θα ήταν καταστροφικό εν γένει και για τα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής. Αν περιμένουμε, βέβαια, ευαισθησίες σε τέτοια ζητήματα από την κεντρική εξουσία, χαιρέτα μας τον πλάτανο, καθότι το μόνο σύνθημα των γαλαζοπράσινων κυβερνητών είναι οι επενδύσεις, τα έργα υποδομής και τα κέρδη του κεφαλαίου. Πέραν αυτών, δεν υπάρχει τίποτα. `Η κάνουμε λάθος;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες (2015-06-16 00:00:00.0)
Διπλό χτύπημα από καύσωνα - νέφος (2007-08-23 00:00:00.0)
Συνετρίβη στη Γιούτα ο θαλαμίσκος του «Γένεσις» (2004-09-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-07-12 00:00:00.0)
Νέφος και ζέστη πνίγουν την Αθήνα (1998-07-02 00:00:00.0)
Το νέφος πνίγει 15 πόλεις της χώρας! (1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ