Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Νοικοκυρεμένα πράγματα

Είναι να τους λυπάσαι τους εφοπλιστές. Δες, η εταιρεία που ζητά να επιβάλει μείωση μισθών κατά 50% στα ελληνικά πληρώματα γιατί αλλιώς λέει θα βρει φτηνότερους αλλού, πάει κατά διαόλου. Μόνο 100 εκατομμύρια τα επίσημα κέρδη, με τζίρο που φτάνει τα 2 δισ. Είναι φανερό ότι τα πληρώματα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Αλλά οι άνθρωποι είναι νοικοκύρηδες. Με τόσα λίγα κέρδη χτίζουν 777 καράβια, ενώ οι αχαΐρευτοι οι ναυτικοί με 3 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο παραπονιούνται.

Κι έχεις και τους κομμουνιστές να σου λένε για άλλο δρόμο χωρίς τους καπιταλιστές. Καλά, δε βλέπουν τηλεόραση; Να, όπως χτες το πρωί, λίγο πριν από τις έξι που για να ξεκινήσει καλά η μέρα, η ΕΤ1 είχε ένα σπουδαίο ιστορικό αφιέρωμα θεατροποιημένο.

Η αφήγηση: «Μια δίμετρη ξανθιά Ρωσίδα μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα μιας Πολωνής αριστοκράτισσας που της έχει πάρει το σπίτι (η δίμετρη ξανθιά Ρωσίδα της Πολωνής), της παίρνει ένα κομπινεζόν και ανακοινώνει: μ' αυτό θα πάω στην όπερα. Μα, δεν μπορείτε να πάτε μ' αυτό στην όπερα, διαμαρτύρεται η κακομοίρα η Πολωνή. Μ' αυτό θα πάω, δηλώνει η δίμετρη ξανθιά Ρωσίδα και φεύγει. Πάνω που αρχίζει η γυναίκα μου να μου λέει ότι και χτες στης Μελέτη λέγανε για κάτι δίμετρες ξανθιές Ρωσίδες που "μας παίρνουνε τους άντρες", στην οθόνη απλώνεται ένας χάρτης. Ο "μαύρος φασισμός" από αριστερά και ο "κόκκινος φασισμός" από τα δεξιά εισβάλλουν στην Πολωνία και ενώ μια γιαγιά κλαίει, ο αφηγητής εξηγεί πώς οι Ρώσοι "έπαιρναν τα σπίτια των Πολωνών μπουρζουάδων και τα έδιναν στη σοβιετική εργατική τάξη" (του αφηγητή στην τηλεόραση είναι τα λόγια). Καπάκι ένας ηθοποιός που κάνει τον Στάλιν στην αίθουσα Αικατερίνεμπουργκ του Κρεμλίνου, συστήνει τον Μπέρια στον Ρίμπερντροπ λέγοντάς του "αυτός είναι ο δικός μας Χίμλερ"».

Και μετά;

«Μετά έπεσαν διαφημίσεις κι έφυγα για τη δουλειά, ευτυχώς γιατί θα την έσπαγα κι όχι τίποτα άλλο αλλά κάνει 500 ευρώ και τη χρωστάω ακόμα στον Κορασίδη».

Η τηλεφωνική μαρτυρία του αναγνώστη μας συνοδευόταν και με ένα ερώτημα: «παλιά νόμιζα ότι εχθρός μου ήταν ο Δασκαλόπουλος, μετά που αλλάξαμε αφεντικό νόμιζα ότι εχθρός μου είναι ο Βγενόπουλος, σήμερα τελικά έμαθα πως εχθρός μου είναι οι κομμουνιστές, ρε μπας κι αν δεν τα είχανε βρει τότε με τον Χίτλερ θα ήτανε αλλιώς ο κόσμος;».

Κάτι πήγαμε να του πούμε για το ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ που βγάζει ξεσκολισμένους αντικομμουνιστές, αλλά δεν άκουγε τίποτα...

«Πάω, πάω, πρέπει να βγάλω και το μεροκάματο και το ένσημο, βλέπεις το καινούριο είναι ότι τώρα μας λένε "εργολάβους" κι αυτασφαλιζόμαστε. Είμαστε δηλαδή κι εμείς αφεντικά, κατάλαβες;».

Καταλάβαμε

Στη ΝΕΤ ο Οικονόμου διαβάζοντας την πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» αναρωτιόταν πού την είδε το ΚΚΕ την επίθεση της κυβέρνησης για το χτύπημα του κινήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ